Din seria „ce pot face două mâini dibace”: ceas de perete domino

ceas perete artizanal

Una din avantajele societăţii capitaliste o reprezintă abundenţa de bunuri din magazine. Însă tot de aici provine şi un aspect mai puţin atrăgător: totul este la fel. Varietatea obiectelor care ne înconjoară este destul de limitată. Cel mai vizibil este acest lucru de Crăciun, când la toate ferestrele pâlpâie aceleaşi lumini de brad, în aceleaşi culori şi ritm. De regulă singurii care îşi pot permite să evadeze din această monotonie copleşitoare sunt cei cu resurse financiare îndestulătoare. Dar la fel de bine o pot face şi ceilalţi, cu puţină imaginaţie în plus.

Având în vedere diversitatea de scule şi unelte disponibile, lucruri care cândva le făceam de nevoie acum le putem face de plăcere. Aproape orice activitate devine o plăcere dacă avem la îndemână uneltele potrivite. Este una din motivele pentru care de exemplu în America au luat un avânt fantastic revistele de tâmplărie, YouTube având şi el zeci de mii de clipuri pe tema woodworking.

Nişte obiecte simple dar deosebit de frumoase, care mi-au atras atenţia în fotografii de pe internet sunt ceasurile domino. Extrem de simplu de construit, din materiale aflate la îndemână, ne răsplătesc cu aspectul lor drăguţ şi unic. Pentru realizarea unui astfel de ceas de perete este nevoie doar de ceva adeziv, cele 12 piese de domino, un mecanism de ceas dintr-un ceas chinezesc ordinar care costă de la 3-4 lei în sus şi un material de bază, pe care se asamblează totul.

Materialul din care facem suportul propriu-zis al ceasului este şi cel care va contribui cel mai mult la aspectul acestuia şi asigura integrarea lui în armonie cu restul locuinţei. Poate fi o bucată de lemn, tablă, un capac perforat recuperat de la ceva, o bucată de scoarţă de copac sau chiar o placă rigips. Dacă folosim ghips carton ca suport al ceasului, totul poate fi integrat într-o formă ornamentală pe perete, singura grijă fiind să lăsăm un loc pentru schimbarea bateriei. Eventual putem lipi două fire de sârmă pe contactele ceasului pentru a plasa bateria într-un loc convenabil, la 1-2 metri distanţă, totul mascat în spatele plăcii de rigips.

Câteva exemple reuşite de ceasuri artizanale, inclusiv domino, puteţi vedea pe www.craftyredfox.co.uk. Ca bază s-a folosit lemnul vechi recuperat, care faţă de lemnul nou are în plus aspectul unic lăsat de trecerea timpului. Trebuie spus că în occident obiectele făcute din lemn recuperat de la demolarea unor construcţii vechi sunt foarte apreciate datorită aspectului unic.

ceas perete artizanal lemn vechi

Un alt exemplu reuşit de ceas domino artizanal este cel de la www.emmasnookandgranny.com, construit pe o sită metalică rotundă. Câteva măsurători atente, câteva picături de superglue, o gaură în centru pentru trecerea limbilor indicatoare şi este gata.

ceas perete artizanal metalic

Un site care se ocupă numai cu vânzarea de ceasuri domino artizanale: dominoclocks.com având ca suport lemnul antic.

ceas perete artizanal lemn vechi

Versiuni mai colorate putem admira pe www.etsy.com, un site pe care îşi vând produsele aproape un milion de artizani din întreaga lume. Nici de pe flickr nu lipsesc fotografiile cu creaţii artizanale de acest gen.

ceas perete artizanal colorat

Celor familiarizaţi cu electronica şi programarea microcontrolelelor o să le placă ideea prezentată în articolul Domino Clock de pe Yanko Design, respectiv în filmuleţul de mai jos. Se găsesc pe internet şi informaţiile necesare construirii unui astfel de ceas domino cu Arduino.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress