Centrifugă pentru salate

centrifuga uscat salata

Actualizare 2015: storcătoarele de salate şi verdeţuri au devenit disponibile şi în magazinele online din România. Vezi mai jos linkuri către modelele de pe piaţa românească.

Odată cu venirea primăverii şi a renaşterii naturii, a revenit sezonul salatelor şi a crudităţilor vegetale. Crescând la nivelul solului, acestea trebuie spălate înaintea consumului de resturile de pământ împroşcate de ploi. Frunzele multor plante au însă o mare capacitate de reţinere a apei, ceea ce poate duce la nereuşita salatelor prin conţinutul excesiv de apă care diluează şi totodată împiedică aderarea de frunze a uleiului, oţetului sau altor ingrediente lichide adăugate. Frunzele spălate pot fi scuturate de apă sau puse pe un prosop să se scurgă, dar dacă consumăm des salate sau o preparăm pentru un număr mai mare de persoane, avem nevoie de o metodă mai eficientă de a le scurge.

O soluţie sunt storcătoarele centrifugale de apă, în engleză „salad spinner”. Acestea constau într-un bol mare de material plastic sau inox, în interiorul căruia se află un coş de aceeaşi formă dar de dimensiuni puţin mai mici. Capacul acestui ansamblu dispune de un mecanism prin care coşului i se imprimă o mişcare rapidă de rotaţie, ceea ce face ca, sub efectul forţei centrifuge, apa dintre frunze să se scurgă în bol. Este un principiu de funcţionare identic cu cel al storcătoarelor centrifugale de fructe şi legume, cu diferenţa că centrifugele pentru salate de obicei sunt acţionate manual, nu de către un motor electric.

centrifuga uscat salata

Există diverse variante de centrifuge, diferenţiate de tipul mecanismului care imprimă coşului turaţia necesară funcţionării. Unele au o manivelă ca maşinile de tocat carne, la altele trebuie trasă o sfoară ca la pornirea drujbei. Modelul „OXO Salad Spinner” prezentat mai jos funcţionează prin simpla apăsare a unui buton mai mărişor aflat în centrul capacului, fiind probabil abordarea cea mai practică, utilizabilă cu o singură mână. Dispune de un buton mai micuţ pentru frânarea coşului şi un altul pentru menţinerea mecanismului de acţionare în forma strânsă în timpul depozitării. Pe fundul vasului de află un cerc de cauciuc siliconic pentru o bună aderenţă de suprafaţa mesei.

Construcţia centrifugei este modulară, ceea ce face ca elementele storcătorului să fie multifuncţionale, utile pentru multe alte lucruri decât strict stoarcerea apei. De exemplu coşuleţul poate fi folosit şi la spălare, bolul pentru servirea salatei, bolul plus capacul pentru depozitarea ei etc. toate componentele pot fi curăţate în maşina de spălat vase.

În România sunt disponibile următoarele modele de uscătoare centrifugale de salate şi verdeţuri:

  • Westmark, cu diametrul de 26 cm, la Kitchen Shop
  • San, cu diametrul de 26 cm, la eMag
  • Fiskars, cu diametrul de 25,3 cm, la eMag
  • Renberg, cu diametrul de 24 cm, la eMag
  • KingHoff, cu diametrul de 17 cm, la eMag
  • KingHoff, cu diametrul de 16 cm, la eMag

uscător storcător centrifugal salate

Pe Amazon Marea Britanie storcătoarele centrifugale de apă sunt disponibile în mai multe variante, diferenţiate prin capacitate şi prin materialul de construcţie:

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress