Miito, alternativă la cana fierbător electric

Cană fierbător electric cu inducţie

Cana fierbător electric este o metodă tot mai populară de a obţine rapid un pahar de apă fierbinte când dorim o cafea, un ceai, o ciocolată caldă etc. Ne permit să obţinem apă caldă într-un mod foarte simplu, rapid, curat. Dar… nu neapărat şi eficient. Este o cale mai eficientă decât aragazul sau alte aparate electrocasnice de gătit, dar este loc şi de îmbunătăţiri pe acest plan.

De regulă cantitatea de apă pe care o încălzim este mai mare decât cea de care avem nevoie. Asta înseamnă pierdere de energie şi de timp, crescând şi durata încălzirii. Apoi însuşi cana în sine reprezintă un obiect al cărei temperatură creşte odată cu apa, irosind o altă cantitate de energie.

Cum ar fi dacă am putea încălzi apa la fel de rapid direct în paharul în care vom avea nevoie de ea? Să eliminăm cana electrică cu totul? Să încălzim de fiecare dată exact atâta apă câtă vom folosi?

Miito este un dispozitiv care ne propune exact aceste lucruri. El constă din două componente: una activă, o bază cu inducţie electromagnetică, şi una pasivă, un mic disc metalic cu proprietăţi feromagnetice.

Pentru a o folosi, plasăm pe plita cu inducţie paharul cu apă, iar în pahar introducem discul metalic prevăzut cu o tijă lungă, pentru manipulare uşoară. Acest disc va reprezenta punctul în care va fi generată căldura, ceea ce înseamnă că nu va conta din ce material este vasul cu apă. Poate fi sticlă, plastic termorezistent, lemn, hârtie (carton), porţelan, metal feros sau neferos, orice. Asta spre deosebire de plitele cu inducţie folosite la gătit, care acceptă numai vase feromagnetice.

Şi nu doar vasul poate fi orice, ci şi lichidul pe care-l încălzim. Într-o cană electrică putem fierbe numai apă plată. Cu Miito însă putem încălzi şi un pahar cu ceai, o cană de lapte, o farfurie cu supă sau un bol cu sos. Nu contează ce încălzim, pentru că singurul element care ia contact cu lichidul este acel disc metalic care se poate spălat simplu şi rapid după fiecare folosire.

Viteza de încălzire este destul de mare, de exemplu pentru un pahar de apă timpul este de până la un minut. Contează grosimea fundului vasului, cu cât este mai mare cu atât timpul creşte. Este important ca distanţa de la suprafaţa plitei până la discul metalic să fie cât mai mică. Din acest motiv sunt de evitat vasele cu fund foarte gros, ca de exemplu vasele ceramice care au pe fund un inel care menţine un spaţiu liber sub vas.

Miito permite reglarea exactă a temperaturii pe care dorim să o obţinem, ca de exemplu 70°C pentru un pahar de ceai verde, 40°C pentru o cană de lapte sau 37°C pentru mâncarea unui bebeluş. Pentru lichide groase, cum ar fi mâncarea pentru bebe, puterea aparatului poate fi redusă la 50% (soft mode) pentru o încălzire mai lentă, care să ofere timp pentru distribuirea uniformă a căldurii în masa alimentelor.

Miito a încheiat cu succes o campanie de finanţare pe KickStarter, dar se pare că de abia din noiembrie 2016 va fi disponibilă publicului doritor. Pentru mai multe detalii vizitaţi www.miito.com

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress