360 iron – un fier de călcat anorexic

Electrocasnicele au parte, ca şi automobilele, de atenţia unor designeri talentaţi care îşi exersează talentul creând prototipuri avangardiste demne de toată admiraţia. Şi, la fel ca şi în cazul automobilelor, deşi aceste exerciţii de design rar ajung în fabricaţie de serie, diverse elemente ale lor se vor regăsi în gamele viitoare de produse.

Astăzi ne vom opri atenţia asupra unei fier de călcat, „360 Iron”, opera designerului Bernardo Bajana. Aparatul atrage atenţia din primul moment, datorită aspectului foarte suplu, elegant. Mânerul cauciucat are o textură moale, plăcută la atingere. Îmbinarea dintre mâner şi placa metalică a călcătorului este flexibilă, contribuind din plin la ergonomia utilizării aparatului.


Dincolo de aspect şi materiale utilizate se mai remarcă un element inovativ: eliminarea tuturor butoanelor de comandă şi reglaje şi înlocuirea acestora cu un mic ecran touchscreen color. Dacă acum acest lucru este mai mult un detaliu de design avangardist, pe măsură ce micile electrocasnice vor încorpora elemente de inteligenţă artificială ecranul va deveni interfaţa standard de relaţionare cu aparatul. Deschide totodată calea spre visul celor de la Google, anunţat la CES 2012, de a vedea sistemul de operare Android rulând pe aparatura electrocasnică. Iar de aici se deschid perspective interesante. De exemplu fierul de călcat ar putea citi codul obiectului vestimentar din eticheta RFID încorporată, s-ar conecta la siteul producătorului vestimentaţiei şi şi-ar citi de acolo setările ideale de temperatură şi umiditate necesare pentru călcarea perfectă a respectivei haine. Ca alternativă pentru cazul în care nu există conexiune la internet, setările pot fi stocate în cipul RFID, conexiunea servind doar pentru a verifica dacă nu cumva între timp producătorul a adus modificări instrucţiunilor de întreţinere.

Sursa

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress