Meld – orice aragaz poate deveni aragaz inteligent

Buton smart, transformă orice aragaz în aragaz inteligent

Pe zi ce trece tot mai multe electrocasnice din jurul nostru devin „smart”, chiar dacă aceasta nu întotdeauna aduce un plus de utilitate beneficiarului final. Sunt însă şi excepţii, aparate electrocasnice care deocamdată nu beneficiază de acest nou curent tehnologic, chiar dacă ar fi loc pentru asemenea îmbunătăţiri. Printre ele se află şi aragazul.

Aragazul este una dintre cele mai fiabile aparate de uz casnic, dar în caz de probleme tehnice sau exploatare defectuoasă poate deveni una dintre cele mai periculoase electrocasnice. Din fericire nu foarte frecvente, evenimentele care au în centru utilizarea incorectă a aragazului au efecte dramatice, uneori tragice. De aceea orice îmbunătăţire menită să reducă posibilitatea unor incidente este binevenită.

Am vorbit acum doi ani despre butoanele inteligente pentru aragaz. Acelea erau butoane cu funcţie de temporizare şi oprire automată a flăcării la expirarea timpului setat. Azi ne vom opri asupra unui dispozitiv asemănător, dar mult mai deştept.

Meld este un ansamblu format dintr-un buton de aragaz, un senzor de temperatură şi o aplicaţie pentru smartphone. Butonul poate regla permanent puterea flăcării în funcţie de nevoile momentului şi poate opri gazul când mâncarea este gata. Pentru a face aceasta, are nevoie de două informaţii:

  1. Reţeta în curs de preparare. Fiecare mâncare gătită are propriile cerinţe privind temperatura de preparare, cât timp şi la ce temperatură se fierbe, când trebuie dat mai tare sau mai încet, când este gata. Aplicaţia de pe telefonul inteligent dispune de o bibliotecă de reţete care conţin toate aceste date, plus instrucţiuni de preparare pas cu pas. Reţetele pot fi modificate după preferinţe sau pot fi adăugate altele noi. Noi doar alegem reţeta dorită, iar butonul inteligent Meld va ştii când trebuie să dea flacăra mai tare, mai încet, sau să o oprească.
  2. Temperatura din oală. Timpul de preparare a mâncărurilor este influenţat de o mulţime de factori, ca de exemplu: temperatura ingredientelor, cantitatea lor, puterea calorică a gazului, eficienţa de transfer termic al vasului de gătit etc. De aceea singura informaţie utilă pentru a cunoaşte stadiul exact al preparării este temperatura din oală. Pentru aceasta Meld foloseşte un senzor de temperatură pe care-l vom introduce în vasul de gătit şi care va comunica wireless cu aplicaţia de pe telefonul inteligent, fie el Apple iOS sau Android.

Având un control permanent şi precis a ceea ce se întâmplă în oală, vom avea posibilitatea de a găti reţetele preferate exact la fel de fiecare dată, indiferent de variabilele deja amintite. În plus scăpăm de nevoia de a supraveghea aragazul până când mâncarea este gata. Meld se ocupă de tot.

Plaja largă de lucru al dispozitivului acoperă toate felurile de a găti: fierbere, prăjire, înăbuşire, sous-vide, fierbere lentă – slow cook (o formă de fierbere la temperatură joasă, pentru timp de mai multe ore).

Meld se poate monta pe orice tip de aragaz, indiferent că este cu gaz sau electric. Se înlocuieşte unul din butoanele aragazului cu butonul inteligent Meld şi acesta preia controlul ochiului corespunzător. Butonul va putea fi folosit în continuare şi manual, ca orice alt buton de aragaz, nu numai prin aplicaţia sistemului.

Deocamdată Meld a trecut cu succes de o campanie de finanţare pe Kickstarter şi va deveni disponibil cumpărătorilor spre finalul lui 2015, la preţul de 150 USD. Până atunci pentru mai multe informaţii puteţi vizita pagina de Kickstarter al proiectului şi siteul oficial, www.meldhome.com

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress