Cea mai bună bicicletă pliabilă

Bicicleta pliabilă if mode

Deşi nu-mi place să utilizez expresii de genul cea mai bună/cel mai bun, de data aceasta cred că pot liniştit să spun că aceasta este cea mai bună bicicletă pliabilă. Cel puţin din punct de vedere al portabilităţii (adică al „pliabilităţii”) la ora actuală nu are concurent. Spun asta deoarece toate celelalte biciclete pliabile de pe piaţă par a fi proiectate ca biciclete normale, la care ulterior s-a decis tăierea în două a cadrului şi montarea unei balamale care să lege jumătăţile.

If Mode, cum se numeşte, este se pare singura bicicletă care din start este proiectată să fie pliabilă. Cu adevărat pliabilă. Până la ultimul şurub designul acestei biciclete este gândit astfel încât piesele să se îmbie armonios atât desfăcută, cât şi strânsă. Iar rezultatul este unul impresionant, atât din punctul de vedere al funcţionalităţii, cât şi al aspectului futurist.

Roţile, mai precis butucul roților, sunt una din principalele puncte care împiedică o bicicletă să se plieze cum trebuie. În cazul If Mode problema a fost rezolvată prin adoptarea unei soluţii utilizate pe larg la motociclete: roţile sunt susţinute de furcă monobraţ. Astfel când bicicleta este pliată, roţile se lipesc perfect centrate una de cealaltă şi rămân lipire graţie unor magneţi puternici dispuşi în butuc. Rezultă o grosime foarte mică, iar bicicleta pliată poate fi rostogolită pe roţi, uşurând transportul ei. Braţele ghidonului se pliază şi ele, la fel şi pedalele.

Dimensiunile bicicletei în stare pliată sunt de 102 cm înălţime, 66 cm lăţime şi numai 27 cm în punctul de maximă grosime. Greutatea totală este de 14,7 kg.

Schimbătorul de viteze al bicicletei are două trepte: una pentru plecat de pe loc şi urcat la deal şi una de viteză. Pentru simplificarea construcţiei, vitezele de schimbă de la picior, acţionarea făcându-se de o parte şi cealaltă a butucului pedalelor.

Întreaga transmisie a bicicletei este închisă ermetic, casetată. Putem deci transporta bicicleta în maşină, o putem duce cu noi în birou sau oriunde, fără teama de a ne mânji de ulei. În plus fiind protejată de praf şi murdărie, transmisia nu are nevoie de întreţinere periodică, curăţare sau ungere.

Bicicleta are frâne pe disc, atât pe roata din faţă cât şi pe cea din spate.

Şi în afara celor de mai sus, nu mai reţin dacă am spus-o deja, bicicleta If Mode chiar arată foarte bine. Atât pliată cât şi desfăcută, pare venită dintr-un film SF. În plus operaţiunile de pliere/desfacere sunt extrem de simple şi rapide, necesitând doar câteva secunde.

Principalul avantaj al unei biciclete care se pliază atât de bine este faptul că, ocupând foarte puţin loc, o putem lua cu noi în birou la serviciu. Evităm astfel neplăcerile provocate de furturile din afara clădirii. Apoi încape excelent în maşină. Chiar şi într-o maşina de mici dimensiuni, gen Vw Polo, încap lejer cel puţin două asemenea biciclete pliabile.

Să nu uităm că şi în locuinţă nu oricine are loc pentru o bicicletă sau mai multe dacă familia este mai mare. Dar If Mode are mari şanse să îşi găsească un loc. În plus este uşor de cărat pe scări şi încape fără bătăi de cap în lift. Chiar nu văd ce ne-am putea dori mai mult de la o bicicletă pliabilă.

În România bicicleta pliabilă If Mode poate fi cumpărată de pe smuff.ro. Când am văzut prima oară conceptul, cu ani în urmă, nu credeam că va ajunge să devină realitate, cu atât mai puţin că se va putea achiziţiona şi la noi în ţară. A fost o surpriză plăcută să o văd şi la noi în magazine, în condiţiile în care multe proiecte interesante nici nu ajung în faza de producţie.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress