Frigider subteran cu consum energetic zero

frigider pivnita subterana fara consum energetic

Frigiderul subteran vine cu o nouă prezentare a unei tehnici străvechi: folosirea temperaturilor mai scăzute de sub nivelul solului pentru conservarea alimentelor. La o adâncime de un metru sub pământ temperatura este constantă în jurul a 10 grade Celsius, indiferent cât de cald este vara sau cât de frig este iarna. Un lucru bine cunoscut şi pe deplin utilizat de omenire de-a lungul mileniilor.

Rolul pivniţelor de alimente exact acesta a fost, de a beneficia de temperatura subterană constantă, aflată la nivelul ideal pentru păstrarea fructelor, legumelor, brânzeturilor şi a vinului. Depozitele de vin sunt şi ele aproape fără excepţie subterane.

Evident cei care locuiesc la bloc nu pot apela la aceste metode tradiţionale şi totodată gratuite de păstrare a alimentelor. Dar nici cei care stau la casă nu toţi o pot face. Multe case, atât noi cât şi vechi, nu au fost construite cu pivniţă. În alte cazuri pivniţa a fost amenajată pentru alte destinaţii.

De aici a venit ideea lui Floris Schoonderbeem, fondator al companiei olandeze de design Weltevree, de a crea acest frigider subteran. El ilustrează puterea unor soluţii simple de a rezolva probleme complexe, fără nici un consum de energie.

Frigiderul subteran are formă sferică, având diametrul de 228 cm şi o greutate de 300 kg. Este construit din poliester stratificat manual, prevăzut opţional cu rafturi de lemn şi un sistem de iluminare. Frigiderul se montează îngropat, acoperit de un strat de un metru de pământ. Pământul excavat va fi folosit la acoperirea frigiderului, deci nu va rămâne pământ în plus, care să trebuiască transportat. Fiind lipsită de instalaţii sanitare sau electrice, în cele mai multe ţări nu necesită autorizaţie de construcţie.

Capacitatea frigiderului este de 3000 litri, respectiv până la 500 kg de alimente. Conform autorului, are o capacitate suficientă pentru a stoca producţia unei grădini de 250 mp şi a asigura hrana unei familii cu 5 membri. Toate acestea fără nici un consum de energie electrică. Dacă am folosi frigidere clasice, cu clasa A de eficienţă energetică, la o capacitate similară am avea un consum de energie în jurul a 7000 kWh pe an.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi Weltevree outdoor.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress