Termometru inteligent cu Bluetooth pentru bebeluşi

Termometru inteligent Bluetooth copii

Măsurarea temperaturii sugarilor este necesară adesea, mai ales când dau semne că nu se simt bine. Termometrele clasice sau electronice (vezi aici, aici şi aici) sunt ieftine, simplu de folosit şi precise. Atâta că folosirea lor presupune un deranj pentru un copilaş care deja nu se simte prea în largul său. Aici intervine noul termometru cu conectivitate Bluetooth, care măsoară continuu temperatura fără nici un deranj.

Termometrul inteligent TempTraq a fost prezentat la începutul anului în cadrul CES 2015, iar acum a ajuns în magazine. Se prezintă ca un plasture autoadeziv, dintr-un material textil moale. Se lipeşte pe corpul bebeluşului, în zona de sub braţe şi se apasă o zonă demarcată ca un buton de pornire. Termometrul va monitoriza continuu temperatura copilaşului pentru timp de 24 de ore.

O aplicaţie disponibilă pentru telefoanele cu sistem de operare iOS şi Android va stoca datele şi va afişa temperatura curentă şi evoluţia ei. Totodată permite notarea orelor la care micuţul a mâncat sau setarea unor alarme pentru orele la care trebuie administrat tratamentul. Aplicaţia poate monitoriza mai mulţi copii în acelaşi timp. Datele privind evoluţia temperaturii pot fi trimise medicului pediatru printr-o simplă apăsare de buton.

După expirarea celor 24 de ore de funcţionare, dacă este necesară monitorizarea în continuare a temperaturii, se va schimba termometrul. Un plasture termometru cu Bluetooth costă 25 $. Aici mi se pare a fi puţină risipă, compania alegând maximizarea profitului în locul conceperii unui produs mai accesibil. Normal ar fi ca termometrul să aibă o baterie reîncărcabilă şi să fie refolosibil, singurul element care să trebuiască schimbat să fie plasturele textil adeziv.

Un alt posibil neajuns al acestui termometru este expunerea prelungită a unui copilaş de abia venit pe lume la radiaţiile radio. Este adevărat că legătura radio Bluetooth funcţionează cu puteri mici, cu o rază de acţiune de numai 12 metri, însă sursa de emisie va fi lipită direct pe pielea copilului, expunerea fiind maximă. Din acest punct de vedere aş alege mai degrabă un termometru cu infraroşii (puteţi alege dintre mai multe variante de termometre fără contact în oferta eMag). Nici acesta nu incomodează copilul, dar nici nu-l expune la radiaţii potenţial dăunătoare.

Ceea ce este prezentat ca fiind principalul avantaj al termometrului inteligent TempTraq poate fi şi principalul său dezavantaj: lipsa contactului cu copilul. Temperatura contează, mai ales când micuţul are febră, dar nu este nici singurul şi nici cel mai important lucru. Contează o serie de factori, ca de exemplu cum se simte cel mic, cum reacţionează etc.

Monitorizând de la distanţă temperatura lui, riscăm să acordăm o importanţă prea mare temperaturii şi să scăpăm din vedere alţi factori mult mai importanţi. Copilul se poate simţi rău şi fără a avea febră. Sau faptul că are câteva grade în plus nu neapărat înseamnă că celui mic îi este rău. Febra este una dintre cele mai importante mecanisme de apărare ale organismului şi în general nu prezintă o problemă cât timp nu depăşeşte anumite limite.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress