Ventilator de tavan fără elice

Ventilator de tavan fara pale

Ventilatoarele de tavan deşi vin într-o largă varietate din punct de vedere a designului, multe modele interesante fiind deja prezentate în aceste pagini, din punct de vedere al principiului de funcţionare sunt neschimbate de mai bine de 100 de ani. O elice acţionată de un electromotor, care împinge o coloană de aer în jos. Aparent nici nu se poate altfel, elicea fiind un element obligatoriu. Dar nu-i chiar aşa…

Exhale Fan este primul ventilator de tavan din lume care renunţă la elicea tradiţională, înlocuind-o cu un set de discuri plane. Ventilatorul funcţionează pe principiul fluxului laminar generat de rotaţia unor discuri plane. Din punct de vedere al fizicii nu este ceva nou, Exhale Fan fiind o adaptare după turbina Tesla, brevetată în 1913 de inventatorul Nikola Tesla.

Exhale Fan este probabil primul ventilator de tavan care creează un curent de aer ce vine din lateral, învăluindu-ne natural, ca o briză plăcută. Spre deosebire, ventilatoarele cu elice produc un curent de aer vertical, care suflă de sus în jos.

Modul în care curge prin cameră fluxul de aer generat orizontal la nivelul tavanului asigură o mai bună omogenizare a aerului din cameră comparativ cu un ventilator clasic, cu elice. Aceasta contribuie la confortul termic al locuinţei şi chiar la reducerea facturii de încălzire iarna, împiedicând acumularea aerului cald sus, la nivelul tavanului şi al aerului rece jos.

În funcţie de intensitatea curentului de aer, un ventilator ne poate proteja şi de ţânţari. Aceştia evită curenţii de aer de peste o anumită viteză, neputându-i face faţă. În plus scad şansele de a fi detectaţi pe baza respiraţiei, bioxidul de carbon din aerul expirat fiind una dintre sistemele de ghidare ale ţânţarilor.

Lipsa unor pale care lovesc aerul asigură o funcţionare extrem de silenţioasă chiar şi la viteze mari, comparativ cu alte modele de ventilatoare de tavan. De asemenea lipsa elicei oferă şi mai multă siguranţă în exploatare, eliminând posibilitatea de a agăţa diverse obiecte în timpul funcţionării. Este un aspect important mai ales dacă în casă se află copii mici.

Un ventilator cu elice are nevoie de spaţiu pentru aspirarea aerului, motiv pentru care se montează la distanţă faţă de tavan. Într-o încăpere înaltă asta nu-i o problemă, dar în apartamentele de bloc poate fi. Exhale Fan nu are nevoie de acest spaţiu şi montându-se lipit de tavan ocupă pe înălţime un spaţiu de numai 18,5 cm.

Caracteristici tehnice:

  • diametru: 86 cm
  • înălţime: 18,5 cm
  • greutate: 11,3 kg
  • material: plastic injectat la înaltă precizie
  • motor: de înaltă eficienţă, în curent continuu, putere maximă 34 waţi
  • turaţii: 6 viteze, între 80 şi 280 rotaţii/minut
  • nivel de zgomot: extrem de scăzut, între 33 şi 43 dB
  • control: telecomandă

Ventilatorul de tavan Exhale Fan poate fi cumpărat de la store.exhalefans.com, nefiind deocamdată disponibil în magazinele româneşti de electrocasnice. Atenţie, să alegeţi versiunea europeană, respectiv cea alimentată la tensiunea de 240 V/50 Hz. Puteţi alege între mai multe variante de culoare, iar în curând va fi lansat şi modelul dotat cu sistem de iluminare LED. Pentru mai multe informaţii şi ultimele noutaţi, vizitaţi exhalefans.com.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress