Samsung lansează maşina de spălat cu chiuvetă inclusă

Masina de spalat rufe cu chiuveta

Anul acesta la CES 2015 mi-a atras atenţia Samsung cu una dintre inovaţiile sale din domeniul electrocasnicelor: Active Wash, maşina de spălat rufe cu chiuvetă încorporată. Este vorba despre o maşină de spălat cu încărcare verticală, un tip care în Europa nu se comercializează dar este foarte popular în SUA. Este popular datorită preţului mai mic, căci performanţele genului acesta de maşini de spălat de regulă cam lasă de dorit. Dar să revenim elementul de noutate, la… chiuvetă.

De fapt este mai mult ca un capac secundar de plastic decât o chiuvetă propriu-zisă. Teoretic rolul ei este de a oferi un spaţiu unde putem spăla manual piesele de îmbrăcăminte care necesită acest lucru. De exemplu rufele pline de noroi, care trebuie prespălate înainte de a le pune în maşina de spălat alături de alte haine. Pereţii chiuvetei imită vechile plăci de spălat, prezentând striaţii menite să ajute la spălarea manuală.

După spălare chiuveta se ridică, iar apa murdară se va scurge printr-o fantă. Se va scurge unde? Păi… în cuva maşinii de spălat. Aici avem o ruptură logică. Ce sens are prespălarea dacă apoi tot jegul este golit în maşina de spălat? Ce de întâmplă cu noroiul, pietrişul şi orice alte componente mecanice pe care le poate conţine această murdărie? Nu dăunează maşinii de spălat? Întotdeauna instrucţiunile de utilizare ne învaţă să evităm ca astfel de elemente să ajungă în interiorul maşinii.

Mi se pare că avem de-a face cu cazul clasic, în care imaginaţia designerului nu prea are tangenţă cu viaţa reală. Deşi ideea ar merita poate dezvoltată, dar puţin altfel.

Maşina de spălat rufe este în mod normal legată la reţeaua de apă rece, apă caldă şi canalizare. Dacă chiuveta din capacul maşinii ar avea evacuarea direct spre canalizare, ideea ar avea aplicaţie practică.

Sunt multe garsoniere sau apartamente cu confort redus în care baia este foarte mică, cât să încapă un wc şi o chiuvetă. Nici gând de maşină de spălat rufe. Iar în alte încăperi nici atât, decât dacă se renunţă la altceva, spaţiul fiind foarte restrâns.

Dacă în capacul maşinii de spălat rufe ar fi încorporată o chiuvetă funcţională, aceasta ar putea lua locul celei de perete iar maşina ar putea fi amplasată în baie. Ar fi un câştig enorm pentru cei care locuiesc în apartamente mici.

Ar fi, dar nu e. Cel puţin nu atâta timp cât designerii Samsung sunt plătiţi suficient de bine încât să stea în apartamente mari, confortabile. Când te lăfăi în confort, este greu să-ţi imaginezi cum ai putea crea bunuri care ar îmbunătăţi viaţa celor mulţi care nu-şi permit acelaşi confort.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress