Covorul digital, cu afişaj LED

Mocheta digitala

Nu demult am vorbit despre covorul-senzor, care primeşte comenzi prin atingere. Iată însă că este în curs de lansare şi opusul acestuia, un dispozitiv de ieşire, respectiv covorul afişaj digital cu LED-uri. Dacă primul are rol de senzor pentru comenzi, iar al doilea de afişaj, prin combinarea lor am obţine ceva asemănător unui ecran de smartphone sau tabletă, respectiv un covor a cărui suprafaţă acceptă comenzi şi afişează date în acelaşi timp.

Deşi combinaţia celor două sisteme ar fi pasul logic de urmat pentru o interactivitate totală, aceasta se va întâmpla într-un viitor mai îndepărtat. Deocamdată se pregăteşte de lansare covorul afişaj LED. El s-a născut din colaborarea a două companii de top din domeniile pe care le reprezintă, respectiv Desso, un producător de covoare şi mochete de înaltă calitate şi Philips, leader mondial în soluţii de iluminat şi nu numai, care nu cred că mai are nevoie de prezentare.

Noua mochetă digitală aparent nu se deosebeşte cu nimic de una clasică. Asta până când intră în funcţiune reţeaua de LED-uri de sub suprafaţa textilă. Matricea LED poate afişa elemente de semnalizare, mesaje text preprogramate sau mesaje personalizate, chiar şi mesaje transmise în direct prin internet.

Unii cred că un afişaj LED poate fi montat sub orice mochetă sau covor, dar lucrurile sunt mai complicate. Ţesăturile sunt groase şi opace, iar lumina LED-urilor n-ar fi vizibilă. Pentru acest covor digital a trebuit creat un material textil translucid, care deşi aparent are o culoare proprie, opacă, poate transmite lumina prin masa sa.

Aplicaţiile covorului digital sunt în primul rând comerciale, fiind destinat în special utilizării în locuri în care este necesară direcţionarea unui flux important de oameni. De exemplu în aeroporturi, centre comerciale, spitale, hoteluri etc. Nici aplicaţiile decorative nu sunt de neglijat.

Înlocuirea unor elemente de semnalizare statice cu unele dinamice, a căror mesaje se pot adapta nevoilor momentului, este de natură să simplifice orientarea într-o multitudine de situaţii. Dar şi să complice lucrurile în caz de defecţiune tehnică.

Sursa: BBC Tech şi Philips

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress