Ventilator cu alimentare wireless, vânt natural şi multe altele

Ventilatorul Balmuda GreenFan

Ventilatoarele cu picior nu mi-au atras niciodată atenţia, părându-mi-se nişte electrocasnice banale, chiar primitive prin simplitatea lor. Asta până am descoperit ce pot face japonezii din ele. Am vorbit recent despre ventilatorul cu senzor de prezenţă şi orientare automată după persoanele din cameră, respectiv pornire/oprire în funcţie de prezenţa acestora. Astăzi ne oprim asupra altei bijuterii tehnice japoneze, ventilatorul fără cablu de alimentare. Funcţionarea wireless este doar una dintre funcţiile care atrag atenţia, nicidecum singura. Şi nici cea mai importantă.

Balmuda GreenFan este, aparent, un simplu ventilator cu picior. Simplu la prima vedere, deoarece la o privire mai atentă fiecare detaliu va dezvălui semnele unui design inteligent.

Ceea ce se remarcă încă de la distanţă, este construcţia deosebită a elicei, constând din două rânduri de pale concentrice. Aceasta creează două fluxuri de aer, unul de mare viteză în exterior şi unul mai lent în centru. Ciocnirea celor doi curenţi de aer de viteze diferite va elimina componenta de vortex, rezultând un curent de aer omogen, cu o secţiune mare, care va lovi întregul corp, ca vântul natural, nu doar o zonă a corpului ca jetul de aer al unui ventilator normal. Filmuleţul de mai jos ilustrează acest concept.

Distanţa până la care bat ventilatoarele Balmuda GreenFan este de peste două ori mai mare decât a altor ventilatoare din aceeaşi categorie. Această performanţă se datorează reducerii pierderilor datorate vârtejurilor de aer.

În plus existenţa unui număr mai mare de palete permite obţinerea unui randament bun la viteze mai reduse ale elicei, rezultând o funcţionare foarte silenţioasă. Ventilatorul are 4 trepte de viteză, pe primele două fiind aproape imposibil de auzit, având un nivel al zgomotului de numai 15 dB.

Cum am spus încă din titlu, acest ventilator nu are nevoie de cablu de alimentare pentru a funcţiona. În talpa ventilatorului se găseşte un acumulator (opţional) de 4500 mAh, care poate asigura până la 30 de ore de funcţionare continuă. Astfel putem pune ventilatorul oriunde în casă sau îl putem lua cu noi afară pe terasă, fără a fi nevoiţi să tragem după noi prelungitoare electrice adesea incomodante.

Bateria se încarcă în aproximativ 8 ore, prin simpla amplasare a ventilatorului pe o micuţă staţie de docare pe care se află contactele electrice de alimentare, de 12 volţi. Motoraşul ventilatorului consumă între 1 şi 10 waţi. Aici se află şi originea cuvântului Green din denumire, consumul extrem de redus încadrându-l în familia produselor ecologice.

Ca aproape orice ventilator cu picior, Balmuda GreenFan este are şi el posibilitatea de a oscila, acoperind un unghi de maxim 150 de grade pe orizontală. Dar, alt lucru inedit, unghiul de oscilaţie poate fi reglat manual oriunde în interiorul acelui interval. Iar asta se face în cel mai simplu mod posibil, lucru ilustrat în clipul următor:

Nici pe verticală poziţia ventilatorului nu este bătută în cuie, putând fi înclinată în sus sau în jos.

Balmuda GreenFan este un ventilator cu picior, dar piciorul poate fi înlăturat simplu şi rapid, piesele îmbinându-se frumos între ele fără utilizarea vreunui şurub. Obţinem astfel un ventilator mai micuţ, de birou.

Le fel şi masca de protecţie din faţa elicei ventilatorului poate fi înlăturată într-o secundă, fiind fixată de un număr de magneţi de neodim de mici dimensiuni dar foarte puternici.

Comenzile ventilatorului (pornire/oprire, 4 viteze, 4 intervale de temporizare, oscilaţie) se găsesc la îndemână pe corpul motoraşului. Sau putem folosi din orice colţ al camerei telecomanda din dotare.

Filmuleţul următor ilustrează mai multe aspecte privind funcţionarea ventilatorului Balmuda GreenFan. Este un film de amator, al unui cumpărător al aparatului, cu durata poate puţin prea mare, dar care acoperă bine subiectul.

Balmuda produce şi comercializează trei versiuni ale ventilatoarelor GreenFan:

  • GreenFan Japan – varianta cea mai mare, cu picior
  • GreenFan Mini – o versiune mai micuţă
  • GreenFan Cirq – ventilator fără picior, destinat eliminării stratificării aerului din încăpere

Ventilatoarele Balmuda GreenFan

În Europa produsele Balmuda pot fi cumpărate de la reprezentanţa din Germania.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress