Mellow, aparat sous-vide cu refrigerator şi telecomandă prin smartphone

Aparat gatit sous-vide Mellow

Sous-vide este o metodă de gătit lent la temperaturi scăzute, mult sub cea de fierbere, care începe să cucerească adepţi şi la noi. Alimentele sunt ambalate în pungi de material plastic vidate sau măcar închise ermetic, apoi scufundate într-o baie de apă la temperatură controlată pentru un timp care variază în funcţie de natura alimentului şi gradul de preparare dorit. Fiind ambalate ermetic, alimentele gătite în acest mod îşi păstrează integral aroma şi nivelul de umiditate.

Aparatele pentru sous-vide sunt deocamdată absente din magazinele de electrocasnice, dar pot fi procurate de pe siteuri de specialitate din străinătate sau, dacă sunteţi dispusă să plătiţi un preţ exorbitant, sunt disponibile chiar şi în România. Când cererea va fi destul de mare, vor intra în joc şi firmele mari de aparatură electrocasnică, până atunci însă oferta este limitată.

De departe cel mai interesant aparat de gătit sous-vide este Mellow, un proiect al FNV-Labs. Prin îmbinarea inteligentă a unor tehnologii avansate, acest aparat reuşeşte să depăşească toate neajunsurile care izvorăsc din durata lungă a procesului de gătire.

În primul rând aparatul renunţă complet la orice interfaţă fizică de comandă şi control. Aceasta este mutată pe smartphone, controlul aparatului fiind realizat integral prin intermediul unei aplicaţii de pe telefonul inteligent. Astfel pe de o parte se elimină limitările unei interfeţe fizice, pe de alta vine cu câteva avantaje substanţiale. Ca de exemplu posibilitatea îmbunătăţirii continue a aparatului după vânzarea acestuia. Sau posibilitatea decalării orei de pornire de la distanţă dacă de exemplu suntem nevoiţi să petrecem ore suplimentare la serviciu.

Alimentele se pun în baia de apă a Mellow seara la culcare (dacă le dorim gata pentru micul dejun) sau când plecăm la serviciu (pentru a fi terminate la întoarcerea acasă). Aparatul dispune de un senzor de greutate care sesizează imediat când introducem alimente în cuva de apă şi va activa aplicaţia de control de pe telefon. Va trebui să selectăm doar tipul alimentului, gradul de gătire dorit şi ora la care să fie gata.

Aici intervine o mare problemă a aparatelor sous-vide, una pe care noul Mellow o rezolvă elegant. Carnea, peştele, ouăle şi în general alimentele perisabile nu pot sta ore în şir la temperatura camerei, până la ora setată pentru începerea procesului de gătire. Pentru Mellow asta nu este o problemă, datorită modulului de răcire încorporat, fiind deocamdată singurul aparat sous-vide de pe piaţă care poate menţine alimentele la temperatură de refrigerare cât timp este necesar. Durata de tranziţie de la temperatura de refrigerare (5 grade Celsius) până la cea de gătire (maxim 90,5°C) este de 10 minute.

Capacitatea aparatului sous-vide Mellow este până la 6 porţii. Dispune de conexiune Wi-Fi, iar aplicaţia de control este disponibilă pentru iPhone iOS şi Android.

Mellow va fi lansat spre comercializare la începutul anului 2015, însă poate fi deja precomandat la preţul de 400 USD, un preţ foarte bun raportat la ce se găseşte pe piaţă la ora actuală. Pentru a fi la curent cu evoluţia proiectului, vizitaţi cookmellow.com

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress