BrewNanny, senzor multifuncţional pentru producerea acasă a berii

Senzor monitorizare la producerea berii

Producerea artizanală, acasă, a berii a început de câţiva ani să câştige adepţi şi în România. Nu mulţi, cel puţin comparativ cu alte ţări, dar totul are un început. Durează până oamenii se prind că este un hobby deosebit, ei deţinând controlul 100% a calităţii ingredientelor şi a varietăţii de bere produse. Şi că este o activitate destul de simplă şi accesibilă oricui. Să nu uităm că este practicată de mii de ani, singurele modificări fiind doar uneltele şi ustensilele ajutătoare mai sofisticate disponibile la ora actuală. Una dintre acestea este şi subiectul articolului de astăzi.

Cea mai importantă componentă necesară producerii berii este vasul de fermentaţie, care poate fi un butoi, un bidon, o damigeană, orice vas care se poate închide ermetic. În el se vor introduce ingredientele necesare conform reţetei, după care urmează o lungă aşteptare. Timp în care fermentarea produce transformările dorite.

Pentru a fi un succes, sunt necesare câteva condiţii privind temperatura ambiantă, eliberarea bioxidului de carbon acumulată în exces fără pătrunderea aerului din exterior ş.a.m.d. Nu-i nimic complicat, dar în mare parte este greu de intuit ce se petrece în vasul de fermentaţie, dacă totul decurge bine şi în ce stadiu se află procesul tehnologic al producerii berii.

Aceasta este partea în care intervine noul BrewNanny. Acesta este un dispozitiv de monitorizare care se montează în locul aerisitorului vasului. Se montează este mult spus, fiind practic ca un dop care închide ermetic vasul, asigurând însă eliminarea controlată a gazelor de fermentaţie.

BrewNanny monitorizează, prin intermediul unor senzori, o serie de factori esenţiali pentru obţinerea unei beri bune: stadiul fermentaţiei, temperatura şi nivelul luminii din interiorul vasului, temperatura exterioară, nivelul bioxidului de carbon rezultat. Plecând de la acestea, softul dispozitivului calculează o serie de parametri printre care ar fi nivelul de alcoolemie obţinut şi într-un final stadiul exact al procesului şi cât timp mai durează.

Datele culese de senzorii BrewNanny sunt transmise Wi-Fi unei aplicaţii web accesibile de pe calculator sau de pe un smartphone, fie el iPhone sau cu Android. Această aplicaţie realizează interpretarea datelor şi afişarea parametrilor de fermentaţie. În funcţie de reţeta aleasă, se pot stabili limite de siguranţă pentru parametri cum ar fi de exemplu temperatura, alcoolemia, iar dacă aceste limite sunt depăşite aparatul ne anunţă printr-un SMS. Avem astfel şansa de a interveni la timp, evitând compromiterea şarjei. Clipul de mai jos explică mai în detaliu lucrurile, însă pentru cei mai puţin interesaţi poate părea lung şi plictisitor (deşi cred că ei nici n-ar fi ajuns până aici cu lectura).

Deocamdată BrewNanny este utilizabil numai pentru prepararea berii, simplificând mult realizarea acesteia în condiţii casnice. Până la finalul lui 2014 va fi disponibilă şi o versiune adaptată pentru producerea vinului. Pentru detalii suplimentare sau achiziţionarea aparatului, vizitaţi brewnanny.com.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress