Cafeneaua feroviară

Diorama cale ferata miniatura la cafenea

Haruka Train Café este, pentru iubitorii trenuleţelor miniatură, o cafenea unică. Scaunele pentru servirea mesei sunt situate în jurul unei diorame cu o suprafaţă de 4,4 x 2,6 metri. Pe aceasta trenuleţele model aleargă încontinuu în timp ce clienţii îşi savurează cafeaua. Aceasta este doar punctul central de atracţie, întreaga cafenea având o tematică feroviară.

Cafeneaua se află în Japonia, pe strada comercială a orăşelului Yanagase, prefectura Gifu. Aparţine lui Masaki Shingu, fost şofer de autocar pe rutele turistice din zonă. Numele localului, Haruka, este dat după numele unui tren din vestul Japoniei, trenul preferat al proprietarului.

Construirea dioramei a costat în jur de 9.800 USD (un milion de yeni japonezi), folosind trenuleţe model de mărimea N, respectiv scala între 1:148 până la 1:160. Ecartamentul şinelor pe care rulează aceste trenuleţe este de 9 milimetri. Diorama de 11,44 mp dispune de 9 rute de cale ferată miniaturală.

Pentru o experienţă mai complexă, clienţii doritori pot deţine controlul trenuleţului favorit, contra unei sume cuprinse între 0,5 şi 1,5 USD (în funcţie de ruta aleasă) pentru un timp de 10 minute. Inclusiv trenul poate fi ales de către clientul doritor dintr-un număr de 30 de modele, contra unei taxe de 0,5-5,0 USD, în funcţie de model. Sunt disponibile atât modele populare, ca Nagoya Railroad, cât şi celebrul tren săgeată, JR Shinkansen.

Cafeneaua dispune şi de un loc amenajat pentru copii, unde aceştia se pot juca cu jucării cu tematică feroviară în timp ce părinţii lor sunt ocupaţi cu „treburi serioase”.

Japonia chiar dacă este o ţară superbă, este prea departe pentru a putea vedea la faţa locului această cafenea. În schimb ideea cu siguranţă ar prinde şi în România, mai ales în zonele turistice. Iar în aceste locuri ideal ar fi ca diorama să reproducă în miniatură împrejurimile de importanţă turistică din acea zonă. Fireşte asta ar necesita câţiva oameni pricepuţi şi o cantitate mare de muncă migăloasă, însă din fericire există şi în România mulţi modelişti feroviari pasionaţi, capabili de asemenea realizări.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress