Vas de toaletă rabatabil

Vas WC rabatabil

Vasul de toaletă este, sau cel puţin pare a fi, unul din acele lucruri care nu se schimbă niciodată. Decât eventual ca design. În realitate lucrurile nu stau chiar aşa. Companii producătoare importante investesc mult în cercetare/dezvoltare, în special în direcţia reducerii cantităţii de apă necesare după fiecare utilizare. Noi vedem în magazine aceleaşi vase de wc de când am fost copii. Dar în Japonia, SUA şi nu numai, lucrurile chiar evoluează şi în acest domeniu. Prin modelarea atentă a formelor din punct de vedere hidrodinamic s-au realizat vase de toaletă extrem de economice. Însă conceptul prezentat de doi studenţi britanici duce evoluţia la un nou nivel.

Gareth Humphreys şi Elliott Whiteley au creat, ca lucrare de absolvire a Universităţii Huddersfield, Iota Folding Toilet – un vas de toaletă rabatabil. Rabatat acesta ocupă o treime din spaţiul necesar unui wc clasic, fiind perfect pentru locuinţele cu baie mică. Şi dacă asta n-ar fi de ajuns, noul vas de wc este probabil şi cel mai economic model existent. La fiecare folosire are nevoie de numai 2,5 litri de apă, faţă de cei 5-6 litri utilizaţi în prezent.

Vasul rabatabil culisează cu ajutorul unor role pe o pereche de şine metalice, iar în poziţie de folosire o rolă de material plastic preia greutatea utilizatorului şi o transferă, prin intermediul cadrului suport către podea. În timpul folosirii sifonul vasului este deconectat de conducta de scurgere. Doar la rabatarea vasului de reface conexiunea de evacuare etanşă iar rezervorul de apă realizează curăţarea vasului prin intermediul unui jet principal şi câteva secundare.

Dincolo de spaţiul redus ocupat şi economia de apă realizată, vasul de toaletă rabatabil mai are câteva avantaje poate mai puţin importante. Prin forma rotunjită, fără protuberanţe, reduce şansele să ne lovim de ea în cazul alunecării pe podeaua umedă a băii. Este un aspect important mai ales pentru familiile cu copii mici, mai predispuşi unor asemenea accidente. În plus, fiind rabatat în afara momentelor de utilizare, scade posibilitatea de a scăpa diferite obiecte în ea. Şi nu în ultimul rând rezolvă eterna problemă: capacul sus sau jos?

În ciuda acestor avantaje (să nu uităm şi de băile mici din majoritatea apartamentelor româneşti), la noi în ţară succesul unei asemenea soluţii ar putea fi sub aşteptări. Asta din cauză că, datorită principiului de funcţionare, utilizarea ei ar fi limitată la nevoile fiziologice ale omului. Ceea ce ar crea un important disconfort pentru toţi cei obişnuiţi să golească în wc butoiul cu varză stricată, sacul cu mere putrezite ş.a.m.d.

Alte posibile neajunsuri ar putea fi dificultatea puţin mai mare a spălării vasului şi şansele de a se defecta mecanismul de rabatare. Partea legată de spălare este eliminată dacă suprafaţa interioară a vasului este tratată cu o substanţă repelentă, de genul Ultra-Ever Dry. Cât legat de partea mecanică, întotdeauna când creşte complexitatea unui obiect, creşte şi probabilitatea unei defecţiuni. Ceea ce nu ne-a împiedicat să trecem, de exemplu, de la căruţă la automobil.

Dar este prea devreme să ne punem astfel de probleme. Deocamdată cei doi studenţi sunt în curs de brevetare a ideii lor şi caută un producător interesat de preluarea ei. Este posibil să treacă chiar şi ani de zile până să vedem acest vas de wc rabatabil în magazinele de articole sanitare.

Sursa: behance.net

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress