Philips a prezentat un sistem inteligent de iluminare şi comunicare

iluminare si comunicare comerciala

Orientarea în spaţii închise este un domeniu care a trezit în ultima vreme interesul celor mai mari jucători din domeniul IT. Google a extins anul trecut funcţionalitatea hărţilor sale şi pentru interiorul clădirilor, permiţând crearea de către utilizatori a unor hărţi precise care să continue şi dincolo de zidul construcţiilor. Apple a intrat şi ea pe această nişă, dispozitivul iBeacon fiind o soluţie care rezolvă ieftin şi elegant problema lipsei semnalului GPS în interiorul clădirilor, reuşind în acelaşi timp să comunice utilizatorilor informaţii relevante cu privire la locaţia exactă în care se află la un moment dat într-un magazin, de exemplu. Un anunţ surpriză a fost făcut zilele acestea de către Philips, care propune şi ea o abordare inedită.

Soluţia prezentată de către Philips are la bază sistemul de iluminat LED al companiei. Pe lângă lumina naturală şi economică, funcţionalitatea sistemului a fost extinsă cu una nouă: transmiterea optică de date. Spoturile LED din interiorul magazinului vor putea comunica cu aparatele telefonice ale cumpărătorilor prin modularea luminii emise. Este vorba despre o modulare de mare viteză, imposibil de perceput pentru ochiul uman.

Spoturile luminoase montate pe tavan formează o reţea destul de densă, ceea ce face posibilă localizarea precisă a poziţiei cumpărătorilor în magazin. Astfel li se pot comunica oferte şi promoţii valabile pentru raftul în faţa căruia se află. Sau pot fi îndrumaţi spre locaţiile necesare pentru a-şi completa lista de cumpărături. Sau plecând de la o reţetă, li se face necesarul de ingrediente şi sunt îndrumaţi spre rafturile corespunzătoare. Tot ce este necesar pentru acest lucru este ca cumpărătorul la intrarea în magazin să-şi instaleze o aplicaţie pe smartphone.

Philips are o lungă listă de realizări de-a lungul anilor în domeniul iluminatului inteligent. Pentru cei interesaţi de iluminatul stradal le recomand să arunce o privire peste tehnologiile companiei, unele foarte interesante. Aici am mai vorbit despre Philips Hue, un sistem destinat iluminatului casnic. Iată că cei de la Philips depăşesc noi frontiere, oferind luminii şi o funcţie secundară, acea de purtător de informaţie.

Una dintre avantajele soluţiei propuse de Philips este reducerea la minimum a investiţiilor necesare, folosindu-se reţeaua de iluminat LED deja existentă. Tehnologia în prezent se află în teste în mai multe locaţii, iar în perioada 16-20 februarie 2014 a fost prezentată la Euroshop, cel mai mare târg de retail din lume, organizat anual la Düsseldorf.

Nu se ştie când va devenit disponibilă public, dar se poate presupune că va fi în curând. Faptul că a fost prezentată public înseamnă că totul funcţionează conform aşteptărilor.

Deocamdată soluţia are în vedere aplicaţii destinate marilor comercianţi, dar cu siguranţă îţi va găsi aplicaţii practice într-o mulţime de domenii, inclusiv unele de uz casnic.

Sursa: Philips Newscenter

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Un comentariu to “Philips a prezentat un sistem inteligent de iluminare şi comunicare”

  1. Leon spune:

    Buna,
    Am scris un articol cuprinzator despre beneficiile folosirii iluminatului cu leduri. Sper sa fie de folos celor care cauta informatii suplimentare. http://blog.shop-electric.ro/solutii-economisire-iluminat/

Răspunde

Powered by WordPress