Servomecanisme perfect sincronizate la turaţii foarte mari

sincronizare perfecta la viteze foarte mari

Mitsubishi Electric a prezentat în cadrul unei expoziţii de tehnică industrială din Japonia un servomecanism constând din trei motoare independente, dar rulând perfect sincronizate la turaţia de 4500 rotaţii/minut. Pentru demonstraţie s-au folosit trei roţi dinţate, câte una pe axul fiecărui motor. Chiar şi la turaţii atât de mari dinţii acestor roţi se pot intercala unele cu altele fără a se atinge, lucru posibil datorită controlului la un nivel extrem de fin al mişcării motoarelor implicate.

Sistemul construit în scopuri demonstrative are la bază un motor liniar, care poate îndepărta sau apropria între ele cele trei module. Fiecare modul dispune de câte un motor pas-cu-pas cu ax vertical pe care se află montat orizontal motorul care acţionează roata dinţată. Acest din urmă motor, de mare viteză, funcţionează cu curent alternativ.

Prin controlul extrem de precis al turaţiei celor trei motoare în curent alternativ se realizează sincronizarea perfectă a mecanismului la orice turaţie. Clipul demonstrativ de mai jos a fost realizat la 4500 rotaţii/minut, dar viteza maximă de funcţionare ajunge până la 6000 rotaţii/minut. În viitor este posibil să mai crească. Oricum realizarea tehnică a inginerilor japonezi este impresionantă pentru orice pasionat al domeniului.

Modulul electronic de control este unic pentru toate cele trei motoare. Acesta permite ca energia de frânare a unui motor să poată fi folosită la alimentarea celuilalt, exact ca la sistemele de frânare regenerativă de la vehiculele electrice.

Nu vom vedea prea curând asemenea sisteme în aparatele electrocasnice, dar ele sunt deja utilizate pe scară largă la acţionarea utilajelor industriale. Se întâlnesc în special în domeniile care necesită precizie deosebit de mare, cum ar fi: montarea componentelor electronice, prelucrarea panourilor de sticlă pentru televizoarele LCD, industria auto, fabricarea microprocesoarelor, maşini de tipărit şi utilajele din industria alimentară. Se întrevăd pentru viitorul apropiat şi aplicaţii din afara domeniului roboticii şi automatizărilor, ca de exemplu în aparatura medicală.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress