Flir One, cameră cu termoviziune pentru iPhone

Termoviziune pe iPhone

Flir este o marcă binecunoscută de către cei preocupaţi de eficienţa termică a clădirilor, identificarea pierderilor de căldură şi alte domenii conexe. Camerele de termoviziune ale acestei companii sunt un etalon în domeniu, dar datorită preţurilor nu sunt accesibile chiar oricui. Lucrurile sunt pe cale să se schimbe odată cu lansarea Flir One, o carcasă pentru iPhone care va permite folosirea telefonului şi ca o performantă cameră de termoviziune.

Prezentată la Consumer Electronics Show 2014, acest accesoriu reuşeşte să aducă ceva cu adevărat nou şi util în ecosistemul Apple. De forma unei carcase de protecţie pentru iPhone 5 şi 5s, aparatul include senzorii optici, sistemul electronic de procesare al semnalelor şi o baterie proprie care asigură o autonomie de 2 ore de utilizare a camerei de termoviziune şi care poate alimenta şi telefonul în caz de nevoie.

Sistemul optic constă din două camere. Prima este o cameră pentru spectrul infraroşu al luminii, care captează o imagine de joasă rezoluţie bazată pe diferenţa de temperatură a obiectelor din mediul înconjurător. Cea de a doua cameră este una convenţională, care captează o imagine clasică, în lumină vizibilă. Acesta este folosită de către sistem pentru a adăuga prin suprapunere detalii suplimentare şi a mări astfel claritatea imaginii termice. În final imaginea obţinută va fi afişată pe ecranul telefonului, la o calitate mult superioară majorităţii camerelor de termoviziune dedicate.

Aplicaţiile dispozitivului sunt multiple, putându-şi dovedi utilitatea în cele mai diverse domenii. De exemplu:

  • evaluarea performanţei energetice a clădirilor şi identificarea simplă şi rapidă a zonelor în care se produce pierderea de căldură;
  • analiza termică a dispozitivelor mecanice sau a circuitelor electrice complexe, detectându-se uşor posibile defecte sau prevenind apariţia acestora;
  • regăsirea animalelor de companie rătăcite în întuneric, a animalelor de fermă rămase în câmp pe timp de noapte sau pur şi simplu observarea activităţii nocturne a vietăţilor pădurii;
  • posibilitatea de a distinge obiecte prin ceaţă sau fum dens;
  • aplicaţii legate de asigurarea pazei unor obiective pe timp de noapte;
  • misiuni nocturne de căutare şi salvare;
  • vizualizarea punctelor fierbinţi pe corpul copiilor sau al animalelor de companie, ajutând la identificarea unor posibile probleme de sănătate;
  • identificarea umezelii, a înfiltraţiilor din pereţi sau din tavan cu mult înainte de apariţia mucegaiului.

Compania va pune la dispoziţia programatorilor din lumea întreagă un SDK (Software Developer Kit) pentru a permite crearea unor noi aplicaţii care să extindă posibilităţile de utilizare a camerei cu termoviziune.

Flir One va deveni disponibilă în comerţ în cursul anului 2014, la un preţ iniţial de aproximativ 350 USD. Va fi urmată în curând şi de o versiune pentru telefoane Android, dar nu se cunosc detalii suplimentare legate de modul în care vor adapta dispozitivul la o piaţă de aparate telefonice foarte fragmentată.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Un comentariu to “Flir One, cameră cu termoviziune pentru iPhone”

  1. razvan spune:

    Camera foarte buna la acest pret. Am deja una si sunt foarte multumit. Este foarte usor de utilizat pentru termoviziune sau termografia in constructii si o recomand pentru oricare imobil. Ar trebui periodic sa realizeze fiecare o astfel de scanare.

Răspunde

Powered by WordPress