Reinventarea uşilor: uşile cinetice

usi glisante cinetice

Uşile glisante pot fi o soluţie în locurile în care spaţiul disponibil nu permite instalarea unor uşi normale, batante. Însă chiar şi uşile glisante necesită loc pentru instalarea şinelor, iar acestea este obligatoriu să fie păstrate curate, degajate. Uşile create de designerul austriac Klemens Torggler pot constitui o alternativă interesantă în unele locuri. Prinderea simplă, în numai două puncte şi modalitatea lor de pivotare aduc o inovaţie deosebită într-un domeniu în care nu părea să fie loc de ceva nou. Uşile au un stil aparte şi pot fi realizate din panouri de lemn, oţel, sticlă sau material plastic.

Evolution Door, cum este denumit proiectul uşii cinetice, are la bază pătrate rotitoare. Axa de rotaţie se află la una din colţurile pătratelor. Un sistem mecanic special face posibilă rotirea pătratelor şi deschiderea uşii. În funcţie de mecanismul de mişcare folosit, avem următoarele variante:

Sistem cu tije

Una din soluţiile găsite pentru interconectarea pătratelor în vederea mişcării lor sincronizate se bazează pe un sistem format din două tije.

Sistem cu curbă epitrohoidă

Într-o altă modalitate de interconectare a panourilor se renunţă la una din tije, aceasta fiind înlocuită cu o rolă şi o şină de forma unei petale. La acţionarea uşii rotiţa se deplasează de-a lungul acestei sine, sincronizând astfel mişcarea celor două panouri pătrate.

usa pivotanta

Sistem cu triunghiuri

Cea mai recent dezvoltată soluţie se bazează pe divizarea celor două pătrate în câte două triunghiuri dreptunghice. Pătratele sunt interconectate la colţul opus celui în jurul căruia pivotează, iar în timpul mişcării ele se pliază ca un origami atât cât este necesar pentru a se putea închide uşa. Spre deosebire de sistemele anterioare, aici pătratele se află pe acelaşi plan.

Sistem cu 8 panouri

Această uşă are acelaşi format ca o uşă dublă tradiţională central europeană. Aripa stângă şi cea dreaptă a uşii se pot mişca sincronizat sau independent una de cealaltă, în funcţie de nevoi. Fiecare jumătate a uşii este realizată din câte patru panouri pătrate.

usa cinetica dubla

Paravan despărţitor pliabil

O altă posibilă aplicaţie a sistemului, un paravan (perete mobil) pliabil, care poate fi acţionată cu o singură mână.

panou perete mobil

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress