Maşina de spălat rufe: hubloul de sticlă se poate sparge, de ce nu-l facem din plastic?

hublou masina de spalat rufe

Hublourile de sticlă existente pe majoritatea maşinilor de spălat rufe sunt deosebit de rezistente, dar nu 100% ferite de posibilitatea de a se sparge. Rezistenţa acestora se datorează materialului, formei şi nu în ultimul rând poziţionării destul de ferite. Factorii care pot duce la o eventuală spargere sunt şocurile mecanice, eventuale tensiuni preexistente din fabricaţie în masa materialului sau tensiuni mecanice provocate de o asamblare necorespunzătoare.

Aceleaşi probleme le aveau şi farurile maşinilor, dar situaţia s-a îmbunătăţit sensibil odată cu înlocuirea în construcţia acestora a sticlei cu policarbonat transparent. Iar unii dintre noi se întreabă de ce nu se adoptă aceeaşi soluţie şi în cazul maşinilor de spălat, respectiv fabricarea din material plastic a hublourilor acestora. Cauzele sunt multiple, să le trecem în revistă pe cele mai importante:

1. Policarbonatul este foarte rezistent la impact, dar deloc rezistent la zgârieturi. Pe farurile de maşină se aplică un strat de acoperire antizgâriere. În plus la autoturisme singura sursă de zgârieturi e câte o insectă sau o pietricică sărită ocazional de pe drum. Într-o maşină de spălat hainele pot avea nenumărate elemente producătoare de zgârieturi, nu neapărat metalice şi mai ales pot acţiona pe întreaga durată a procesului de spălare. Până şi cea mai scumpă maşină de spălat va arăta oribil dacă hubloul devine opac din cauza zgârieturilor, iar acest lucru se poate întâmpla chiar şi după o singură utilizare.

2. Sticla este un material inert chimic. Policarbonatul este sensibil la o gamă largă de chimicale, multe folosite în produsele de curăţare. Hidroliza policarbonatului este o problemă majoră când aceasta ajunge în contact repetat cu detergenţi. Materialul îşi va pierde claritatea şi transparenţa, îi va scădea rezistenţa mecanică, iar în combinaţie cu temperaturile mari specifice unor cicluri de spălare pot apărea tensiuni superficiale care să ducă la crăparea policarbonatului.

3. Sticla este un material inert chimic indiferent de temperatură. Policarbonatul emite Bisfenol A (BPA), în special la căldură. Este adevărat că hainele nu le mâncăm, dar sunt în permanent contact cu corpul iar vaporii eliminaţi îi inspirăm. Substanţa are o serie de efecte negative asupra sănătăţii umane, cum ar fi: dezechilibrarea sistemului endocrin, implicarea în obezitate şi în diabetul de tip 2, efecte negative neuronale asupra fătului în cazul expunerii prenatale etc. Lista va fi mult mai lungă, studiile sunt încă la început. Cei mai sensibili sunt copii şi întâmplător hainele lor vor fi şi cel mai des spălate şi deci cele mai expuse îmbibării cu Bisfenol A.

4. Policarbonatul este mai ieftin de produs, dar mult mai scump de reciclat. Pentru reciclarea sticlei există o tehnologie bine pusă la punct. În cazul maselor plastice problemele sunt mult mai complicate. Pe de o parte sunt mai restrânse domeniile în care poate fi folosit materialul obţinut. Pe de altă parte avem varietatea mare de tipuri de materiale plastice, fiecare necesitând alt proces de reciclare.

5. Policarbonatul se înmoaie la temperaturi destul de joase. Sticla nu. Una din avantajele policarbonatului este chiar posibilitatea prelucrării prin termoformare. Poate în unele maşini de spălat ar face faţă din punct de vedere termic, dar există şi maşini de spălat cu aburi, în care temperaturile sunt prea mari pentru a permite folosirea în condiţii de siguranţă a geamului hublou din policarbonat.

Este posibil să fi omis câteva motive mai puţin importante. Cert este că atunci când industria refuză să folosească un material mai bun ŞI mai ieftin, de regulă are motive serioase s-o facă. Sau cineva i-a interzis-o din motive bine întemeiate, cel mai adesea referitoare la sănătate sau la siguranţa în exploatare.

Ce soluţii avem pentru a evita posibilitatea (de altfel foarte redusă) spargerii hubloului de sticlă a maşinii de spălat rufe? Nu prea multe, dar există una 100% sigură: cumpăraţi o maşină de spălat fără hublou transparent. Oferta este destul de bogată, cel puţin la magazinele on-line de electrocasnice este foarte diversificată şi avem de unde alege.

Articolul a fost scris ca răspuns la unele din întrebările cititorilor de aici, dar lungindu-se prea mult am ales să-l public separat.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress