Cel mai subţire subwofer din lume

subwofer subtire

Subwoferul este de departe cea mai voluminoasă componentă a oricărui sistem audio de calitate. Dar nu va mai fi pentru multă vreme. Producătorul american Prescient Audio a lansat anul acesta la Consumer Electronics Show noul ThinDriver TD-12, primul subwofer cu diagonala de 30,5 cm (12 inchi) şi grosimea de numai 5,7 cm. Cu o putere RMS de 1.000 W, la ora actuală este cel mai subţire subwofer din lume.

Totul a început în 2007 când Paul Niedermann, viitorul fondator al companiei, şi-a montat un sistem audio în maşină, operaţiune în urma căreia a rămas fără portbagaj. Şi de parcă asta n-ar fi fost de ajuns, nici măcar calitatea audio n-a fost satisfăcătoare. Acela a fost momentul când a început proiectarea unui subwofer compact şi performant. Doi ani mai târziu realizase primul prototip, iar acum produsul este gata pentru producţie.

Pentru obţinerea acestei forme compacte, la proiectarea subwoferului ThinDriver s-a renunţat la tradiţionala formă conică a difuzorului. A fost aleasă o membrană planară din fibră de carbon, iar bobina care se afla în vârful conului a fost reproiectată şi amplasată pe circumferinţa membranei. În general un difuzor de 30 cm are o bobină cu diametrul de cel mult 10 cm. ThinDriver are o bobină de 25,5 cm diametru.

Gama de frecvenţe la care este utilizabil subwoferul ThinDriver este, conform măsurătorilor, de la 20 la 2500 herţi.

Graţie dimensiunilor reduse, noul subwofer are o plajă largă de aplicaţii şi o mare flexibilitate în utilizare. Montarea unui sistem audio pe maşină nu va mai însemna obligatoriu renunţarea la porbagaj. În camerele de locuit subwoferul va putea fi montat aproape oriunde: încorporat în perete, ascuns sub canapea ş.a.m.d. Chiar şi în mediile profesioniste, studiouri de înregistrare, concerte, construcţia compactă a boxelor cu ThinDriver va putea aduce un real avantaj. Tehnologia este scalabilă, fiind posibilă fabricarea unor subwofere plate pentru cele mai diverse aplicaţii, inclusiv pentru telefoanele mobile şi tablete.

Subwoferul ThinDriver TD-12 este fabricat integral în Statele Unite ale Americii şi este deja disponibil pe piaţă la un preţ 1.000 USD. Dacă cererea va fi mare, ponderea cheltuielilor fixe per unitatea de produs va scădea şi astfel va scădea şi preţul de comercializare. Se au în lucru şi sisteme audio complete pentru locuinţe şi nu numai, dar nu se cunoaşte ştie încă data de lansare. Pentru a fi la curent cu ultimele noutăţi vizitaţi siteul producătorului, Prescient Audio.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress