SwatchMate, identificarea exactă a culorilor

prelevarea culorilor cu swatchmate cube

Identificarea exactă a unei culori oarecare, întâlnită undeva în natură, în oraş, văzută într-un magazin, poate fi o problemă de care un designer se loveşte adesea. Realizează pe loc că aceea este culoarea perfectă pentru proiectul la care lucrează, dar rămâne cu dilema memorării şi ulterior a reproducerii ei. O soluţie la această problemă vine din partea unui start-up din Australia, pe nume SwatchMate.

Aparatele foto, deşi aflate la îndemână odată cu răspândirea telefoanelor mobile, nu reprezintă o soluţie pentru memorarea unei culori anume. Camerele foto îşi adaptează modalitatea de a captura imaginea în funcţie de o mulţime de factori de mediu, luminozitate, contrast etc. Ele compensează factorii de mediu astfel încât în final să capteze o imagine de ansamblu cât mai bună. Accentul cade pe imortalizarea unui număr cât mai mare de detalii, nu pe prezervarea exactă a unuia singur.

SwatchMate are o abordare complet diferită a problemei. De forma unui cub, acesta izolează de factorii de mediu suprafaţa a cărei culoare se doreşte a fi identificată. Citirea culorii se face prin intermediul unui orificiu de câţiva milimetri de pe una din laturile cubului. Prin acest orificiu suprafaţa este iluminată de o sursă de lumină albă din interiorul cubului, iar lumina reflectată este orientată prin intermediul unei oglinzi sferice spre senzorul aparatului. Filmuleţul următor prezintă şi principiul de funcţionare.

SwatchMate poate stoca culorile culese într-o aplicaţie de pe smartphone, sau dacă suntem la birou le poate transfera prin Bluetooth direct în aplicaţia grafică de pe calculator. Dispozitivul este dotat şi cu o memorie internă proprie, care permite stocarea a 20 de culori dacă chiar nu avem la îndemână telefonul sau laptopul.

Aparatul poate fi util pentru o largă categorie de profesii în care cunoaşterea exactă a culorilor este importantă, ca de exemplu: restauratori, designeri de interior, fotografi, designeri grafici, manageri de brand etc.

Compania tocmai a terminat cu succes o campanie de finanţare pe Kickstarter şi a trecut la pregătirea producţiei de serie. Aparatul va deveni disponibil undeva pe la mijlocul lui 2014. Pentru detalii suplimentare şi noutăţi, urmăriţi siteul SwatchMate.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress