Murături artistice sau artă la borcan

arta muraturi

Toamna este sezonul preparării murăturilor, îndeletnicire cu o veche tradiţie pe aceste meleaguri. Reţetele sunt nenumărate, la fel şi combinaţiile posibile. Unele cu caracter local, altele rod al imaginaţiei gospodinelor. Ceea ce vreau să arăt în cele ce urmează este faptul că murăturile pot fi o încântare şi pentru ochi, nu numai pentru papilele gustative ale consumatorului.

Cu puţină imaginaţie şi un minim talent, borcanele de murături pot avea un aspect de basm, captând atenţia oricărui oaspete. Combinând cu atenţie legumele de diferite culori, uneori feliate sau crestate într-un anume fel, putem recrea în borcanul cu murături flori, frunze sau alte elemente ale unei lumi parcă desprinse din poveşti.

Ustensilele de bucătărie pentru prepararea salatelor ornamentale din legume proaspete pot fi un instrument util şi la prepararea unor murături la fel de reuşite estetic. Cel mai mult contează curajul de a da frâu liber imaginaţiei, însă ustensilele potrivite sunt şi ele binevenite.

Imaginile alăturate sunt culese de pe diferite situri şi forumuri din zona ex-sovietică, nereuşind să aflu sursa lor originală. Probabil murăturile ca opere de artă la borcan sunt o practică mai frecventă în zonă. Sunt însă convins că gospodinele române nu sunt cu nimic mai prejos decât rusoaicele în bucătărie.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress