Transmisiuni TV: Formula 1 în 3D şi Campionatul Mondial de Fotbal din 2014 UHD 4k

Formula 1 3D

Producătorii televizoarelor 3D şi-au pierdut entuziasmul, lucru uşor de remarcat la ediţia din acest an a Consumer Electronics Show. Cauzele sunt multiple, printre ele fiind lipsa de conţinut, lipsa unui standard unic, oboseala resimţită de unii după multe ore de privit conţinut 3D, fie datorită imagini, fie a purtării ochelarilor specifici. În acest context, eforturile producătorilor par să se îndrepte spre televiziunea de ultraînaltă definiţie, 4k şi chiar 8k. Şi aici însă va trebui rezolvată problema conţinutului, printre multe altele. Să vedem principalele evenimente din acest domeniu în perioada următoare.

Formula 1, ediţia 2013: prima transmisiune 3D din istoria F1

Reţeaua de televiziune Sky a anunţat că la ediţia din acest an Marele Premiul al Australiei va fi transmis integral în format tridimensional. Reţeaua se află în faza ultimelor teste şi probe tehnice, în cadrul cărora Sky Sport va transmite 3D deschiderea sezonului de competiţii de pe circuitul Catalunya, de lângă Barcelona. Transmisia acoperă integral cele 4 zile de desfăşurare a competiţiei, între 28 februarie şi 3 martie 2013.

Sezonul 2013 al Formula 1 debutează în Australia, în data de 17 martie. Această cursă va fi transmisă simultan pe canalele Sky Sports F1 HD şi Sky 3D. Încă nu se ştie dacă Sky intenţionează transmiterea 3D a întregului sezon de Formula 1 sau doar a primei curse. Probabil acest lucru va depinde atât de reuşita tehnică cât şi de succesul la public. Este posibil şi ca ediţia din acest an să fie doar un test de viabilitate a soluţiei pentru sezonul din 2014.

Acesta va fi al doilea eveniment sportiv major transmis 3D, după Olimpiada de vară de la Londra, din 2012.

Sursa: TechRadar

2014 FIFA World Cup UHD 4k

Campionatul Mondial de Fotbal din 2014, transmis UHD 4k

Televizoarele de ultraînaltă definiţie impresionează profund pe oricine are ocazia să le vadă în funcţiune, fie că sunt Full-UHD, respectiv 8k sau doar UHD, adică 4k. Este încă precoce să vorbim despre televiziunea UHD în condiţiile în care nu s-a terminat încă nici tranziţia spre cea Full-HD, dar viitorul vine în paşi mărunţi şi este mai aproape de cei care îşi permit preţul şi nu sunt deranjaţi de lipsa conţinutului dedicat.

Potrivit presei japoneze, departamentul de afaceri interne şi telecomunicaţii din această ţară intenţionează ca ediţia din 2014 a Campionatului Mondial de Fotbal să fie televizată integral în format 4k, respectiv la rezoluţia de 3840 x 2160 pixeli. Japonia va folosi propria reţea de sateliţi pentru a asigura transmisia 4k UHD a evenimentului care va avea loc în Brazilia, între 12 iunie şi 13 iulie 2014.

Cum am spus cu câteva rânduri mai sus, viitorul este, pentru unii, mai aproape. Noi aici în România sperăm ca până la data respectivă vom reuşi măcar să finalizăm trecerea la formatul HD şi acoperirea naţională pentru transmisiile tv HD terestre. Dar probabil că exagerez când vreau ca în doi ani să terminăm ceea ce trebuia să fie terminat încă de anul trecut. Asta este. Totuşi să nu dăm vina pe politicieni. Ei sunt oameni DINTRE NOI, ajunşi acolo prin VOTUL NOSTRU iresponsabil.

Sursa: CrazyEngineers

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress