Tunelul solar, iluminarea naturală a încăperilor fără geamuri

Tunel solar Solatube

Probabil cu toţii am văzut filmuleţul A Liter of Light. O rezolvare extrem de ingenioasă a unei probleme foarte comune în ţările lumii a treia. În România ar putea fi util în garaje, grajduri sau alte clădiri anexe de pe la sate. În alte locuri de la noi ideea prezentată în film nu ar avea aplicabilitate practică. Cel puţin nu în forma acea extrem de simplistă. Pentru că, pe baza aceluiaşi principiu de funcţionare, există luminatoare solare utilizabile la orice casă cu încăperi în care lumina naturală nu prea bate.

Solatube este o soluţie perfectă pentru a asigura luminarea gratuită pe timp de zi a unor încăperi fără ferestre de comunicare cu exteriorul sau situate pe partea casei mai puţin expusă la soare. Dispozitivul constă din trei componente principale:

  • un captator al luminii solare exterioare
  • un segment tubular de transmitere al luminii
  • un difuzor interior

Sistemul exterior de captare al luminii constă dintr-un dom transparent de material plastic acrilic. Acesta captează lumina naturală vizibilă, dar filtrează radiaţiile ultraviolete. Un sistem reflector permite captarea luminii inclusiv când soarele se află la unghiuri mici faţă de pământ. Dispozitivul limitează pătrunderea excesivă a luminii şi căldurii la orele de prânzului, când soarele se află la apogeu.

Segmentul tubular pentru transmiterea la interior a radiaţiei luminoase poate avea chiar şi peste 15 metri lungime şi poate cuprinde şi coturi la unghiuri de 90 de grade. Interiorul fabricat din Spectra-light, cel mai bun reflector de lumină existent asigură o funcţionare impecabilă timp de zeci de ani. Are o reflectivitate de 99,7%, fără alterarea spectrală a luminii.

Difuzorul de lumină montat în tavanul încăperi care se doreşte a fi iluminată asigură o difuzare uniformă a luminii în toate direcţiile. Există mai multe formate de difuzor, care răspund oricăror cerinţe privind modul de difuzare a luminii sau privind integrarea în arhitectura interioară a apartamentului, inclusiv formate compatibile cu casetele standard de tavan fals.

Difuzoarele de lumină pot fi dotate cu dispozitive de reglare după dorinţă a luminozităţii. De asemenea există şi difuzoare mixte Solatube Smart LED, care includ şi un sistem de iluminare cu LED-uri pentru a oferi o luminozitate constantă de-a lungul întregii zile.

Beneficiile iluminării naturale a încăperilor sunt multiple şi diverse, atât în spaţiile de locuit cât şi în clădiri comerciale, industriale sau de birouri. Utilizarea luminii naturale este benefică din punct de vedere natural, ecologic şi nu în ultimul rând economic. Într-o clădire aşa-zis modernă între 40 şi 75% din costurile energetice de exploatare o reprezintă costurile de iluminare artificială pe timpul zilei. Reducerea fie şi parţială a acestor costuri reprezintă nişte economii deloc neglijabile, mai ales în condiţiile creşterii continue a preţului energiei electrice.

Pentru mai multe informaţii, vizitaţi www.solatube.com sau www.solabrite.com

Un produs asemănător dar cu un captator mai arhaic este Tunelul Solar Velux, disponibil şi în România.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress