BioLite CampStove, minisobă pe lemne pentru camping

minisoba portabila pe lemne pentru camping

Prepararea alimentelor în cazul campingului sau a altor activităţi outdoor se face de regulă la foc deschis, din lemn sau alte resturi vegetale sau prin folosirea unui miniaragaz portabil. Prima variantă are avantajul disponibilităţii combustibilului aproape oriunde, dar este o operaţiune mai anevoioasă şi trebuie avută grijă pentru a nu incendia ceva. A doua versiune este mai rapidă, mai curată, dar presupune transportul unei butelii de gaz şi suntem limitaţi de capacitatea acesteia. BioLite CampStove combină elegant cele două soluţii: este o mică sobă pe lemne, dar are versatilitatea unui aragaz pentru camping. Şi în plus în timpul funcţionării poate încărca telefonul…

Soba este micuţă, compactă şi uşoară, ocupând foarte puţin spaţiu în bagaje. Foloseşte ca şi combustibil bucăţi de crenguţe uscate, pe care le arde cu o eficienţă foarte mare mulţumită tirajului forţat de aer asigurat de ventilatorul electric încorporat. Astfel deşi are dimensiuni extrem de reduse, soba dezvoltă o putere termică echivalentă cu o sobă casnică fixă, de mari dimensiuni. În timpul transportului partea electronică (portocalie) se detaşează şi se adăposteşte în interiorul camerei de ardere.

Deşi soba este dotată cu un ventilator electric, acesta nu are nevoie de baterii pentru a funcţiona. Un generator termoelectric încorporat transformă o parte din căldura disipată pe partea laterală a sobei în energie electrică. Astfel se asigură alimentarea ventilatorului de tiraj forţat pe toată perioada de funcţionare a sobei, cât timp este asigurată alimentarea cu lemne. Surplusul de energie electrică generată este disponibilă la un port USB pentru încărcarea unui smartphone, gps, a unei lanterne etc.

Principalele caracteristici tehnice ale minisobei pentru camping BioLite CampStove:

  • timp de fierbere pentru un litru de apă: 4,5 minute
  • putere calorică produsă: între 3,4 şi 5,5 kw
  • putere electrică disponibilă pe ieşirea USB de 5 volţi: maxim 2 waţi continuu, 4 waţi putere de vârf
  • compatibilitate alimentator: orice aparat încărcabil prin port USB
  • combustibil: crengi, conuri de pin, peleţi sau alte resturi vegetale
  • dimensiuni: înălţime 21 cm, lăţime 12,7 cm
  • greutate: 935 grame
  • greutate maxim admisă pentru vasul de gătit: până în 4 kg
  • materiale de construcţie: oţel inoxidabil, aluminiu, plastic

Compania BioLite, producătorul aparatului, utilizează o parte a veniturilor obţinute din vânzarea BioLite CampStove pentru dezvoltarea unei versiuni de dimensiuni mai mari, de uz casnic, destinată în primul rând gospodăriilor din lumea a treia: BioLite HomeStove. Datorită fluxului forţat de aer, arderea combustibilului în această sobă este completă, lipsind funinginea caracteristică focului cu lemne. Pentru a atinge aceeaşi putere termică ca un foc deschis, BioLite CampStove consumă doar jumătate din cantitatea de lemne, produce cu 91% mai puţin monoxid de carbon şi cu 94% mai puţin fum.

Pentru detalii suplimentare sau pentru achiziţionarea unei BioLite CampStove vizitaţi biolitestove.com

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress