De’Longhi preia fabrica Nokia din Cluj

De'Longhi preia fabrica Nokia

Ştirea zilei este preluarea fostei fabrici Nokia din judeţul Cluj de către producătorul italian de electrocasnice De’Longhi. Deşi plecarea Nokia din România nu a fost o veste bună, eram convins că în locul lor va veni un investitor de acelaşi calibru. Sunt o serie de avantaje importante pentru oricine interesat de o extindere: complexul de producţie modern gata construit, legat la utilităţi şi la infrastructură şi nu în ultimul rând existenţa personalului calificat. Sunt avantaje mari mai ales dacă avem în vedere procedurile birocratice locale care îngreunează până la exasperare orice iniţiativă privată care doreşte să se dezvolte plecând de la zero. Să ne amintim numai de cazul Mercedes, care în 2008 a fost nevoită să se stabilească în estul Ungariei, nereuşind să învingă aparatul birocratic românesc.

Grupul italian De’Longhi este unul din liderii mondiali pe piaţa electrocasnicelor, cunoscuţi mai ales pentru automatele de cafea dar şi pentru aparatele mici de bucătărie, confortul şi curăţenia locuinţelor ş.a. Produsele grupului sunt prezente pe piaţă sub mărcile De’Longhi, Kenwood şi Ariete.

Nu se ştie încă ce game de produse se intenţionează a fi fabricate în unitatea de la Jucu. Ţinând cont că în domeniul electrocasnicelor concurenţa nu este atât de acerbă ca în cel al telefoanelor mobile, putem fi siguri ca va fi o investiţie pe termen lung. Iar dacă avem în vedere şi faptul că în timp costurile de producţie şi transport din China vor creşte, există posibilitatea ca în viitor prezenţa grupului în România să se întărească.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress