Black Friday cu promoţii mincinoase la Elanko

sigla elanko

Black Friday a devenit începând cu 2011 o zi de referinţă şi pentru comerţul din România, mulţumită în mare parte promovării de care a beneficiat din partea eMag. Nu fără acuzele balcanice specifice, cum că n-ar fi reduceri reale, preţurile fiind mărite cu câteva zile înainte, marfa nu există şi alte asemenea. De cele mai multe ori aceste acuze sunt nefondate, în special la firmele renumite, asupra cărora sunt aţintite privirile tuturor. Unele au introdus chiar şi o facilitate de urmărire a istoricului preţului produselor, tocmai pentru a evita lansarea unor acuzaţii nefondate, ca de exemplu PG Garage. Altele… chiar apelează la asemenea practici mincinoase de marketing. Exemplu de astăzi: Elanko, un magazin poate nu atât de popular ca eMag, dar cu o foarte diversificată ofertă de electronice, electrocasnice şi nu numai.

Probabil nu aş fi observat nimic, dacă nu stăteam cu ochii pe unul din produsele lor. Este vorba despre un stick de memorie de 8 GB marca Platinet având încorporat şi un cititor de carduri SDHC şi venind la pachet cu un card microSD de 8 GB cu adaptorul de rigoare. De fapt ceea ce doream de multă vreme era un cititor de carduri SD micuţ, în care dacă introduc cardul acesta să nu atârne din cititor într-un mod deranjant, să poată fi folosit şi ca stick. Doar din aceste considerente am ales cititor polonezilor de la Platinet. Faptul că el are la rândul lui şi 8 GB de memorie încorporată, este un plus binevenit în ideea că în situaţii deosebite am la îndemână o posibilitate rapidă de a elibera ceva spaţiu de pe un card plin. Cardul microSD care face parte din pachet nu mă interesează.

Acest stick cu cititor era pe siteul Elanko încă din vară, la preţul de 89,90 lei, deci cu transport prin Poşta Română ieşea un rotund 100 lei. L-am comandat la jumătatea lui octombrie. Surpriza (neplăcută) a venit odată cu telefonul de confirmare a comenzii din partea celor de la Elanko. Nu au produsul pe stoc, dacă nu cumva doresc altceva. Asta deşi pe site scria clar: „Disponibil: In stoc”. Este o altă practică frecventă, foarte frecventă chiar, a magazinelor online româneşti, aceea de a lista pe site produse pe care nu le au pe stoc, în ideea că după ce este comandat reuşesc să convingă clientul să cumpere altceva. Odată urmărind o cameră de filmare am găsit inclusiv siteuri care listează produse imediat după lansarea lor, chiar dacă acestea nu ajung niciodată pe piaţa românească.

Altceva nu aveam ce lua, nu exista nimic similar în oferta lor, prin urmare am anulat comanda şi am aşteptat. Spuneau că durează o lună sau două până produsul va fi din nou disponibil. Faptul că de a doua zi stickul a dispărut de pe site, împreună cu alte câteva zeci de produse din categoria „IT&C/Periferice/ Memorii stick USB” m-a convins că listarea pe site a unor produse care nu se află pe stoc nu este o practică a companiei ci a fost doar o scăpare de moment.

Au trecut zilele, săptămânile, iar produsul nu a mai apărut pe stoc. A sosit Black Friday şi mai spre seară mă uit şi pe siteul Elanko dacă sunt ceva oferte pentru această ocazie. Sunt. Şi surpriză, a reapărut cititorul de carduri şi chiar face parte din oferta de Black Friday. Cu o reducere de 50%, respectiv la preţul de 59,90 lei în loc de 119,90 lei. Îmi zic că s-o fi scumpit noul import, de a ajuns să coste 120 de lei, dar oricum preţul redus de 60 de lei este mai mic şi decât preţul vechi, de 90 lei la care-l comandasem iniţial. Îl comand, împreună cu câteva mărunţişuri care să rotunjească suma.

Trece week-endul şi odată cu el trec şi ofertele de Black Friday, care la Elanko au fost valabile pe întreaga durată a sfârşitului de săptămână. Arunc o privire pe site şi surpriză: stickul Platinet cu cititor de carduri nu costă la preţ întreg 119,90 lei, ci numai 79,90 lei. Noua transă importată nu este mai scumpă decât cea din vară, ci mai ieftină! Reducerea reală de Black Friday nu este de 50% ci de numai 25%! Cum se numeşte această practică? Reclamă mincinoasă?

Am cumpărat odată stickul la 80 de lei (sau măcar am încercat), l-am cumpărat la 60 lei (sper, deoarece încă nu a fost nici livrat, nici nu am fost sunat pentru confirmarea comenzii) şi l-aş fi cumpărat şi la 120 lei, deoarece era singurul model de pe piaţa românească care corespunde atât funcţional cât şi estetic dorinţelor mele. Nu preţul în sine este cel care mă deranjează, ci minciuna. De Black Friday oamenii urmăresc cu atenţie promoţiile. Cei mai mulţi îşi fac din timp planuri cu ce au de gând să-şi cumpere, îşi planifică atent bugetul. În aceste condiţii sunt minime şansele ca o promoţie falsă sau mincinoasă să scape neobservată. De ce totuşi mai există firme care se încăpăţânează să apeleze la asemenea practici? Cum se împacă aceste practici mincinoase cu atestarea „Magazin de încredere – TRUSTED.ro”? Când vor realiza magazinele româneşti că una din condiţiile esenţiale ale succesului, mai ales în online, este încrederea consumatorilor?



Actualizare 13 decembrie 2012 – punctul de vedere al reprezentantului Elanko:

Elanko.ro respinge acuzatiile cu promotii mincinoase de Black Friday

Pe site-ul dumneavoastra a aparut un articol denigrator la adresa magazinului online Elanko.ro intitulat „Black Friday cu promoţii mincinoase la Elanko”. Lecturand textul articolului am dedus ca ideea centrala a rabufnirii mediatice a constituit-o nemultumirea legata de faptul ca produsul mentionat -stick cu cititor de carduri integrat- a aparut in oferta Elanko.ro cu ocazia „Black Friday” la un pret diferit fata de cel practicat inaintea campaniei. Este normal ca preturile sa difere de la o luna la alta, ba chiar de la o saptamana la alta. Fluctuatiile cursului valutar, preturile si promotiile producatorilor pot schimba, la orice data, ba chiar la orice ora din zi, preturile de comercializare a unui produs sau altul. Cu alte cuvinte, de cele mai multe ori, preturile sunt variabile in timp. In atare conditii, nu trebuie sa surprinda faptul ca respectivul stick cu cititor de carduri s-a gasit in oferta Elanko.ro la un pret mai mare la sfarsitul lunii trecute. In vara, cursul valutar al monedei nationale a fost cu totul altul in raport cu moneda europeana. Concluzionand, reducerea de 50% aplicata cu prilejul campaniei „Black Friday” a fost chiar reala. Iar daca am putut mentine pretul respectivului stick cu cititor de carduri la valoarea de 79,90 lei, acest lucru se datoreaza faptului ca am avut stocuri foarte mari la acest produs si s-a putut negocia un pret de achizitie mai bun cu producatorul. Politica magazinului online Elanko.ro exclude, fara echivoc, promotiile ori politicile mincinoase practicate de unii sau altii. Cat priveste stocul de produse al magazinului nostru online, acesta se actualizeaza pe site zilnic, in fiecare dimineata. E drept ca mai exista unele scapari in sistemul de actualizare, insa cazurile de acest fel sunt extrem de rare. Nu trebuie exclus nici situatiile cand apar ca fiind pe stoc produse pentru care am primit comenzi mai insemnate intr-o zi, solicitari care epuizeaza -aproape instantaneu- cantitatea de disponibile din depozit. Ne straduim, insa, ca in viitorul apropiat sa eliminam si aceste neajunsuri in beneficiul vizitatorilor magazinului Elanko.ro. Referitor la aspectul onorarii comenzii, trebuie sa se inteleaga faptul ca aceste campanii de genul „Black Friday” sunt de amploare si livrarea produselor comandate se face mai dificil. E lesne de inteles ca miile de comenzi preluate in cadrul unei asemenea campanii sunt greu de procesat. Daca mai punem la socoteala si faptul ca se opteaza pentru livrarea prin posta, fireste ca termenul de primire a produsului comandat depaseste asteptarile clientilor.

Un ultim aspect dorim sa scoatem in relief: atestarea noastra ca „Magazin de incredere – Trusted.ro”. Elanko.ro este un jucator important pe piata comertului cu produse IT, electronice si electrocasnice din Romania, cu o vechime de 10 ani in mediul online. Daca nu am fi oferit servicii de calitate si produse la preturi concurentiale, daca nu am fi castigat increderea clientilor nostri, nu credem ca am fi obtinut aceasta atestare. Daca tot am facut referire la momentul aniversar al magazinului nostru online, tinem sa subliniem faptul ca Elanko.ro marcheaza evenimentul omagial de un deceniu de la lansarea site-ului cu oferte promotionale extrem de atractive si cu zeci de premii care asteapta sa fie castigate de catre cei care ne viziteaza pagina web http://www.elanko.ro.Va asteptam sa treceti pragul magazinului nostru online pentru a va convinge, daca mai este nevoie, de seriozitatea, devotamentul si profesionalismul echipei noastre.

Cu deosebita consideratie,
Departamentul PR Elanko.ro

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

3 comentarii to “Black Friday cu promoţii mincinoase la Elanko”

  1. glas spune:

    acuze….acuze…..dar de ce nu te semnezi,daca tot acuzi?????? nu ai puterea de a te semna??? e foarte usor sa aduci acuze …e cel mai simplu…..dar unde ti-e taria de caracter pt a te semna??? sau nu stii de asa ceva…..

  2. Antal spune:

    Ar trebui să încep în aceeaşi notă: acuze, acuze… Dar hai să o luăm pe rând:
    – este un blog personal, deci sunt autorul tuturor articolelor publicate. Ar fi o dovadă de narcisism să-mi scriu numele în dreptul fiecărui articol.
    – toate paginile au implementate semnătura Google Authorship, ceea ce cred că înseamnă ceva mai mult decât dacă scriam sub fiecare articol „Autor: Gheorghe”.
    – am un cont la Elanko în care sunt trecute toate datele mele de contact, deci nu mă ascund în nici un fel
    – pentru cei cărora le scapă aceste amănunte, am inserat un Google+ Badge pe pagina de Contact. Aveam de gând s-o fac demult, dar am tot amânat parcurgerea tutorialului legat de cum se procedează. Îmi cer scuze pentru acest lucru.
    – „acuzele” le susţin cu print-screen-urile ataşate articolului şi în plus mai dispun de emailurile de confirmare cu ocazia comenzilor efectuate.

    Şi ca update la articol: azi am primit înştiinţarea că a ajuns coletul cu comanda de la Elanko, la fix două săptămâni de la efectuarea ei. Nu-i nici o problemă, este normal ca în această perioadă atât comercianţii cât şi serviciile de curierat să fie mai aglomerate.

  3. Claudiu spune:

    am comandat 3 produse in 23 Noi de la ei (am zis sa iau de la un magazin din Ardeal…nu tot din Bucale), azi suntem in 4 Ianuarie 2013 si inca nu au trimis coletul. Nici macar nu au bunul simt sa raspunda la mail-uri. NU recomand nimanui acest magazin online….sunt extrem de neseriosi. Pentru cine vrea pot face dovada comenzii in data respectiva.

Răspunde

Powered by WordPress