Priză de perete cu prelungitor încorporat

Un interesant concept de priză de perete cu prelungitor inclus a fost înscris de către East China Normal University la competiţia iF Design Talents 2012. Arată şi funcţionează ca orice priză de perete, dar la nevoie aceasta poate fi extrasă din perete până la câţiva metri, eliminând astfel necesitatea unui prelungitor electric. Şi mai este dotată şi cu două prize USB.

În perete, alături de priză, se găseşte şi un cablu electric de câţiva metri lungime, înfăşurat în jurul unui tambur. Desfăşurarea acestui cablu este cea care permite transformarea prizei de perete în prelungitor electric.

Ideea pare bună la prima vedere, dar în realitate un asemenea proiect nu este realizabil. Şi nu din cauza complexităţii ei, care nu ar fi deloc mare, ci din motive de fizică. Pentru consumatori electrici de mică putere, până în câteva zeci de waţi, priza ar putea fi funcţională. Dar la puteri mai mari apar serioase probleme din cauza formei de bobină a cablului de alimentare. La trecerea curentului electric prin această bobină, se creează un câmp electromagnetic intens. În lipsa unui miez care să preia această energie, ea se va transforma în căldură, ducând la topirea cablului, scurtcircuitarea conductorilor şi incendiu.

Singurul mod în care ar putea fi folosită în condiţii de siguranţă o asemenea construcţie este cu cablul complet desfăşurat de pe tambur. Însă în acest caz se pierde exact ideea de bază a conceptului, respectiv aceea de a fi extrasă din perete doar când este necesar pentru a suplini rolul de prelungitor. Asta se întâmplă când studenţii la design au idei, dar nu au cunoştinţe de bază despre domeniul abordat în lucrările lor.

Prelungitoare role cu derulator de cablu există pe piaţă şi se folosesc de mulţi ani. Doar că în instrucţiunile de utilizare şi chiar pe corpul dispozitivului este inscripţionată atenţionarea potrivit căreia de la o anumită putere a consumatorului alimentat, este obligatorie desfăşurarea completă a cablului.

Cum însă prea puţin citesc sau respectă instrucţiunile de utilizare, producătorii dotează aceste prelungitoare cu un releu termic de protecţie. La utilizarea în mod necorespunzător acest releu decuplează temporar alimentarea cu energie în momentul în care temperatura cablului atinge un nivel periculos. Problema este că mulţi „meseriaşi” deranjaţi de această decuplare, preferă să elimine acel releu de protecţie, deschizând astfel calea liberă spre distrugerea prelungitorului. Asta în cazul fericit, când nu provoacă un incendiu mai cuprinzător. Este un motiv pentru a ne gândi puţin înainte de a cumpăra un prelungitor de 50 m, dacă nu cumva ne ajunge de fapt unul cu lungimea de 20 m.

Ce rămâne interesant din ideea studenţilor chinezi este existenţa porturilor USB alături de prizele de reţea. Doar că acest lucru nu mai este demult o noutate. Prize de perete cu ieşiri USB există deja pe piaţă. Le fel există şi prelungitoare electrice cu ieşiri USB incluse, o soluţie deosebit de practică în ziua de azi, când priza USB de 5 volţi este indispensabilă într-o gospodărie. De exemplu la eMag avem prelungitorul Duo Power BachMann, iar la Elanko prelungitor 6 căi Omega + port USB.

Sursa: Yanko Design

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress