Folie pentru menţinerea prospeţimii fructelor şi legumelor

folie prospetime fructe legume

Belle Green Wise, o companie japoneză producătoare de ambalaje pentru fructe şi legume, a dezvoltat Aura Pack, o nouă folie destinată produselor vegetale, care menţine pentru mai mult timp prospeţimea acestora. Vegetalele au nevoie de două condiţii pentru a se păstra mult timp ambalate: să nu piardă umiditate şi să poate respira. Ambalajele clasice nu puteau face diferenţa, blocând ambele procese sau permiţându-le pe ambele. Noul Aura Pack ţine sub control umiditatea, permiţând în aceeaşi timp respiraţia produselor ambalate.

Vegetalele conţin apă în proporţie de cel puţin 90%. Atâta timp cât această apă nu se pierde, ele vor arăta proaspete. Folia Aura Pack împiedică evaporarea apei, realizând astfel prima condiţie necesară. A doua condiţie ţine de respiraţie. Plantele, ca orice organism viu, sunt într-un permanent schimb de oxigen şi dioxid de carbon cu mediul. Dacă acest schimb este împiedicat, ele se supraîncălzesc şi încep să se altereze accelerat. Noua folie reuşeşte asigurarea condiţiilor necesare respiraţiei plantelor, fără a permite evaporarea apei şi nici măcar formarea picăturilor de apă în interiorul ambalajului.

În prezent pentru ambalarea produselor vegetale se folosesc hârtia şi folia de polietilenă. Prima permite o respiraţie facilă, dar nu reuşeşte reţinerea umezelii. Folia sau pungile de plastic izolează complet fructele sau legumele de mediu, ceea ce este departe de soluţia ideală. Pentru a compensa acest neajuns de regulă ambalajele de plastic pentru vegetale sunt perforate, revenindu-se astfel în extrema cealaltă. Aura Pack este primul ambalaj care răspunde exact nevoilor specifice acestor produse.

Vegetalele verzi, ca de exemplu spanacul, pot fi păstrate pentru o perioadă mai lungă cu 2-3 zile dacă sunt ambalate în Aura Pack. Fructele exotice pot fi păstrate astfel ambalate chiar şi 3-4 luni, ceea ce este un aspect deosebit de important dacă ţinem cont că expedierea lor de la locul de producţie până la cel de consum pe cale maritimă poate dura chiar şi peste 4 săptămâni. Reducerea pierderilor pe lanţul de distribuţie şi posibilitatea folosirii căilor de transport maritime în locul celor aeriene sunt factori care vor contribui la scăderea preţurilor fructelor exotice.

Deşi folia Aura Pack este destinată în primul rând uzului industrial, nu cred că va trece mult timp până o vom putea cumpăra din supermarketuri sub formă de role de folie şi role de pungi, asemenea foliei strech sau a altor produse de ambalare pentru uz casnic.

Sursa: DigInfo TV

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress