Baratza Vario W – probabil cea mai bună râşniţă de cafea

rasnita cafea baratza vario w

Râşniţa de cafea Baratza Vario W se distinge prin multe lucruri de alte produse similare şi deşi nu este chiar ieftină, ca şi performanţe întrece râşniţe mult mai scumpe. Măcinarea cafelei este efectuată de o pereche de discuri ceramice de fabricaţie elveţiană, aceleaşi ca şi cele folosite de Mahlkonig K 30ES, o râşniţă profesională de trei ori mai scumpă. Deşi foloseşte discuri plane şi nu conice, reuşeşte să fie destul de silenţioasă şi rapidă, trecând peste principalele neajunsuri ale aparatelor de acest tip, iar mulţumită cântarului digital încorporat ne scuteşte de grija cântăririi boabelor pentru obţinerea dozei dorite.

Gradul de măcinare al cafelei poate fi reglat într-o plajă impresionantă, cu nu mai puţin de 230 de poziţii posibile. Mecanismul de reglare constă în două pârghii. Prima se află pe partea dreaptă a aparatului şi are 10 poziţii grosiere, numerotate. Pentru fiecare dintre acestea cea de-a doua pârghie, de pe partea stângă, oferă posibilitatea de ajustare fină în 23 de trepte marcate de la A la Z.

O funcţie inedită dar cât se poate de utilă este cântarul electronic încorporat. Vasul în care se colectează cafeaua măcinată se sprijină pe un senzor de greutate, o balanţă digitală cu precizia de 0,2 grame. Trei butoane programabile de pe panoul frontal al râşniţei ne permit accesul rapid la trei cantităţi predefinite, pentru a obţine rapid, simplu şi precis cantitatea de cafea necesară unui espresso, unei cafele la filtru sau pentru un infuzor de tip „french press”. Râşniţa se opreşte automat la atingerea cantităţii de cafea dorite.

Viteza de râşnire este foarte bună, situându-se între 1,6 şi 2,2 grame pe secundă, în funcţie de nivelul de fineţe ales. Vasul de colectare a cafelei este din material plastic ABS antistatic, având capacitatea de 150 de grame. În locul acestuia se poate râşni direct în cupa espressorului, aparatul fiind prevăzut cu un suport în acest scop.

Deşi a fost gândit pentru baruri şi cafenele, râşniţa de cafea Baratza Vario W se potriveşte perfect şi pentru uz casnic sau pentru la birou. Datorită construcţiei compacte ocupă un spaţiu redus. Discurile de măcinare ceramice au durata de viaţă de două ori mai lungă decât cele metalice şi pe deasupra sunt şi mai ieftine. Panoul frontal electronic în caz de defecţiune poate fi schimbat în nici cinci minute, fiind fixat de două şuruburi uşor accesibile. Un panou de schimb costă doar 25 $.

Baratza Vario W deşi este una dintre cele mai bune râşniţe de cafea de pe piaţă, lipseşte din magazinele româneşti. Poate fi cumpărată de pe amazon.com, unde are în preţ în jurul a 550 $.

Pentru mai multe informaţii lecturaţi şi ghidul de alegere a unei râşniţe de cafea.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress