Bauknecht Sphere, o maşină de spălat superbă

Electrocasnicele au de regulă o formă specifică şi cu toate variaţiile de la un model la altul, rar, extrem de rar vedem ceva cu adevărat impresionant, ceva ce chiar reuşeşte să spargă tiparele. Acest lucru l-a reuşit din plin Bauknecht, producătorul german de electrocasnice premium, cu sediul la Berlin. Aceasta a prezentat săptămâna trecută Bauknecht Sphere, maşina de spălat sferică, o adevărată operă de artă funcţională.

Bauknecht Sphere este prima maşină de spălat la care forma se supune perfect funcţiei, fără compromisuri date de elemente externe aparatului. Cuva oricărei maşini de spălat este rotundă, cilindrică mai exact, cu toate acestea, din considerente practice şi tradiţie maşina de spălat rufe are formă paralelipipedă. Bauknecht Sphere urmăreşte până la final funcţionalitatea nominală, întreaga maşină de spălat mulându-se pe piesa centrală, tamburul cilindric.

Chiar dacă estetic maşinile de spălat prin forma lor colţuroasă nu sunt un exemplu de frumuseţe, această formă este compromisul ideal pentru marea majoritate a gospodăriilor. Planul drept din partea superioară a carcasei permite folosirea respectivului spaţiu pentru păstrarea unui coş de rufe, unei pungi de detergent sau chiar pentru amplasarea unei maşini electrice de uscat rufe. Toate acestea nu mai sunt posibile dacă maşina de spălat are o formă sferică.

Din aceste considerente practice nu greşim dacă presupunem că o maşină de spălat inspirată din designul Bauknecht Sphere nu va ajunge în fabricaţie de serie decât eventual ca un model de lux, destinată unui public pentru care spaţiul oricum nu reprezintă o problemă. Pentru noi, publicul larg, chiar dacă îi admirăm designul, tot formatul clasic şi paralelipiped ne va satisface cel mai bine nevoile.

Maşina de spălat rufe Bauknecht Sphere este creaţia designerului german Arman Emami, de la studioul berlinez EmamiDesign, obţinând cu ea câteva prestigioase premii de design. Au mai existat maşini de spălat rotunde, ca de exemplu modelul Westy Laundromat din anii 50 ai secolului trecut. Nu era însă nici pe de departe aşa de elegantă, deşi pentru vremurile acelea s-ar putea să fi fost la fel de apreciată.

Bauknecht este o marcă regională europeană, producătoare de electrocasnice de calitate superioară, parte a grupului Whirpool. Produsele mărcii nu se găsesc pe piaţa românească, dar sunt prezente în alte ţări est-europene: Ungaria, Cehia, Slovacia, Rusia.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress