Acumulatorii Li-ion vor fi înlocuiţi cu cei… zahăr-ion

Acumulatorii litiu-ion au permis o adevărată revoluţie tehnologică în ultimii ani, datorită capacităţii lor superioare, vitezei de încărcare şi lipsei fenomenului de „memorie” care afectează acumulatorii Ni-Mh. Printre dezavantajele lor se numără resursele limitate, costul de producţie şi toxicitatea litiului scăpat în mediu dacă acumulatorii nu sunt returnaţi pentru reciclare. Cu toate acestea, la ora actuală nu există alternativă mai avantajoasă de stocare a energiei electrice. Dar se pare că într-un viitor destul de apropiat lucrurile se vor schimba în bine.

Un grup de cercetători de la Universitatea de Ştiinţe din Tokio au reuşit să realizeze acumulatori de mare capacitate de tip sodiu-ion. Resursele de sodiu sunt practic nelimitate, costurile acestuia fiind foarte scăzute. Să nu uităm că sarea de bucătărie este clorură de sodiu. Asta în timp ce zăcămintele de litiu pe lângă faptul că sunt limitate, litiul fiind un metal rar, se află în cea mai mare parte în zone instabile politic din America de Sud: Chile, Argentina, Bolivia.

Un alt factor care reduce costul bateriilor sodiu-ion vine din faptul că acestea pot fi construite din materiale mai ieftine decât cele litiu-ion. Un acumulator Li-Ion conţine cupru, cobalt şi bineînţeles litiu. Cel sodiu-ion poate fi construit din fier, aluminiu şi sodiu, toate acestea fiind materiale existente din abundenţă şi deci mai ieftine.

Studiile arată că poate fi crescută capacitatea bateriei sodiu-ion dacă se utilizează pe post de anod carbon obţinut din… zahăr. Zaharoza în mod normal în prezenţa aerului arde la temperatura de 180 grade Celsius. Dacă însă se încălzeşte la temperaturi de 1000-1500 °C într-un mediu format dintr-un gaz inert cum ar fi argonul sau azotul şi lipsit de oxigen, zaharoza se transformă în carbon pur, perfect pentru această utilizare.

Cercetătorii japonezi lucrează de şapte ani la acest proiect şi apreciază că va mai dura încă cinci ani până ce tehnologia va deveni aptă pentru producţia de serie. Când acest lucru se va realiza, vom beneficia de o scădere importantă de preţ în cazul maşinilor electrice, unele dintre cele mai mari utilizatoare de acumulatori li-ion la ora actuală. Dar ne putem aştepta şi la o explozie a gamei de electrocasnice portabile, ca de exemplu aspiratoarele hibride despre care am vorbit cu câteva zile în urmă. Şi nu în ultimul rând vom avea o alternativă ieftină şi eficientă de stocare a energiei în cazul caselor dotate cu sisteme solare şi/sau eoliene.

Sursa: www.diginfo.tv

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress