Inebriator – robotul barman

Barmanul este una dintre elementele centrale într-un local în care se consumă cocteiluri. Prepararea lor cere dexteritate, precizie şi nu în ultimul rând rapiditate. Uneori toate acestea sunt însoţite talent şi creativitate artistică, foarte apreciate de public. Totuşi la o petrecere de anvergură barmanii cu greu fac faţă solicitărilor. Alteori nu poate fi găsit un barman priceput. Rezolvarea pentru toate aceste scenarii o reprezintă Inebriator, barmanul robot.

Puneţi un pahar cu gheaţă pe tăviţa roboţelului electrocasnic, selectaţi una din zecile de cocteiluri disponibile şi restul se va întâmpla automat, rapid şi mai ales precis. Niciodată nu vor mai exista diferenţe între două pahare cu acelaşi cocteil, datorită preciziei specifice unui aparat controlat de un microprocesor. Nici nu se va întâmpla să uite folosirea vreunuia din cele 15 ingrediente disponibile.

Tehnic roboţelul barman este controlat de un microcalculator Arduino Mega 2560, acesta ocupându-se de poziţionarea cu precizie a paharului şi acţionarea celorlalte componente, ca de exemplu supapele electromecanice aferente fiecărei sticle. Modulele Arduino sunt specializate pentru aplicaţii de automatizări digitale. Sunt disponibile într-o mulţime de variante, iar graţie flexibilităţii lor pot fi folosite într-o varietate imensă de aplicaţii. Practic singura limitare este dată de imaginaţia umană.

Deocamdată Inebriator se află în stadiul de prim prototip. Este perfect funcţional, dar sigur va trece printr-o serie de îmbunătăţiri. Se va extinde lista reţetelor memorate, va creşte viteza de execuţie, poate şi numărul ingredientelor suportate. O schimbare interesantă ar fi după părerea mea dacă în locul formatului liniar, s-ar adopta un aranjament circular. Aceasta ar permite o viteză mai mare de execuţie a cocteilurilor comandate datorată reducerii distanţei dintre ingrediente. De exemplu cele două aflate la extremităţile roboţelului într-o versiune circulară ar deveni alăturate. Mai mult chiar, ar fi posibilă executarea a două cocteiluri diferite în acelaşi timp.

Vom vedea dacă Inebriator va deveni un aparat disponibil comercial. Eu aş paria că da, chiar dacă nu va fi prezent în magazinele de electrocasnice. Ar putea fi util atât unităţilor de HoReCa cât şi într-un departament de protocol de exemplu. Şi nu în ultimul rând şi-ar găsi locul şi în vila oricărui amator de cocteiluri şi petreceri.

Pentru mai multe informaţii vizitaţi siteul oficial al proiectului, www.theinebriator.com. Dacă însă cel care v-a trezit interesul este nu barmanul automat Inebriator ci platforma sa tehnică, recomand un interesant ghid introductiv pentru Arduino.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress