Spray de autoapărare împotriva urşilor

Actualizare: sprayurile de protecţie contra urşilor au devenit disponibile şi în România, putând fi cumpărate online de la military-shop.ro.

Zilele trecute întregul guvern, începând cu primul ministru, s-au mobilizat pentru a rezolva o „problemă” de importanţă naţională: capturarea unui urs care ar fi atacat doi oameni. În România sunt mii şi mii de probleme nerezolvate sau prost soluţionate de către guvernele din ultimul sfert de secol, probleme care în continuare vor rămâne la fel din motive de lene, incompetenţă sau interese personale ori de grup. Când însă a apărut o singură problemă a cărei responsabil nu este implicat în politică, s-a mobilizat întreaga guvernare pentru pedepsirea lui: în cazul de faţă a ursului.

Doar că, asemenea soluţiilor „politice” în general, implicarea vine prea târziu pentru cei direct afectaţi. Este doar o acţiune mediatică, hai să omorâm şi ursul. Când însă nimerim faţă în faţă cu un urs într-o drumeţie, în mod clar avem nevoie de acţiuni mult mai eficiente decât cele politice pentru a scăpa teafăr. Iar soluţia vine de la americani, care nu doar că au şi ei urşi, dar ai lor sunt chiar imenşi faţă de ghemotoacele pufoase de la noi. Ei au conceput sprayul lacrimogen pentru urşi, eficient împotriva oricărei specii, inclusiv marele Grizzly.

Sprayul paralizant pentru urşi diferă în multe privinţe faţă de cel de uz uman, acesta din urmă neavând nici o valoare faţă în faţă cu ursul:

  • capacitatea mare, între 250-400 de grame
  • raza de acţiune de 5 până la 10 metri
  • secţiunea mare a jetului, formând un nor învăluitor
  • concentraţia de capsaicină şi capsaicinoide de 1-2%, mult peste limitele pentru uz uman
  • substanţele aditive care fac sprayul eficient şi împotriva urşilor cu blana udă

Sprayul pentru apărare împotriva urşilor are o eficienţă de peste 94%, dovedită prin numeroase teste practice. Ca şi comparaţie, eficienţa armelor de foc împotriva atacului unui urs este de numai 50%, deoarece un urs rănit devine mult mai agresiv şi simţindu-se în pericol va continua atacul chiar dacă a fost împuşcat într-un organ vital. Sprayul însă are un efect intimidant foarte eficient fără a provoca răni permanente animalului, 80% din urşi părăsind rapid zona.

Deşi sunt frecvent numite sprayuri cu piper, principala substanţă activă din ele este capsaicina, substanţă extrasă din ardeii iuţi. Aceasta are un efect de constricţie astmatică a bronhiilor din plămâni şi provoacă durere la nivelul ochilor şi a nasului.

În timpul drumeţiilor sprayul de apărare contra urşilor se va ţine permanent la îndemână, fie într-o husă la centură, fie într-una dintre locaşurile pentru sticla cu apă de pe rucsac. Nu ne va fi de nici un ajutor dacă îl ţinem undeva adânc în interiorul rucsacului. Ne vom familiariza din timp cu modul de scoatere a piedicii de siguranţă. La folosire trebuie să fim atenţi la vânt iar dacă sunt curenţi de aer să căutăm o poziţie în care să fim protejaţi de o eventuală inhalare a substanţei pulverizate.

De regulă urşii nu atacă decât rar, dacă se simt în pericol, dacă îşi simt puii în pericol sau ne-am apropiat prea mult de ospăţul lor. Dacă întâlnim un urs cel mai bine este să ne îndepărtăm calm, să-l ocolim larg şi/sau să-i oferim acestuia posibilitatea de a ne ocoli. Sprayul de apărare este util ca ultimă soluţie în cazul în care metodele „diplomatice” au eşuat.

Nu se va folosi sprayul pentru pulverizare preventivă, de exemplu a cortului. După evaporarea substanţei active va rămâne mirosul aditivilor care vor atrage animalele sălbatice curioase să investigheze sursa mirosului străin.

În România sprayuri de apărare împotriva urşilor pot fi cumpărate de la military-shop.ro. Într-o mai largă varietate de mărci şi capacităţi sunt disponibile pe amazon.com, dar este mult mai complicată achiziţionarea lor de peste ocean.

Sunt eficiente şi împotriva lupilor sau a câinilor, inclusiv pitbulli sau alte rase agresive.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress