Becurile casnice de iluminat au scăpat fără nici o schimbare timp de mai bine de 100 de ani. Excepţie o continuă reducere a duratei lor de viaţă, pentru impulsionarea vânzărilor şi creşterea profiturilor – mai multe detalii despre acest lucru găsiţi în filmul documentar „Pyramids of Waste AKA The Light Bulb Conspiracy”, vizionabil liber pe oricare site de videosharing. În ultimii ani treptat s-au impus becurile economice cu descărcare în gaze. Dar înainte ca acestea să apuce acapararea completă a pieţei, vin puternic din urmă becurile LED, cu câteva avantaje importante: sunt mai economice, mult mai fiabile, lipsite de substanţe periculoase şi nu în ultimul rând, li se poate regla după dorinţe atât luminozitatea cât şi culoarea luminii produse.
Cel mai promiţător în acest sens este „Bluetooth Bulb”, un bec LED care, după cum îi sugerează şi numele, este dotat cu telecomandă prin bluetooth. Becul are o formă clasică, se înşurubează în dulie şi se poate „împerechea” cu un număr nelimitat de telefoane, tablete sau calculatoare dotate cu ultimul standard de conectivitate bluetooth, versiunea 4.0. Astfel oricare membru al familie poate programa ora de aprindere sau stingere a becului şi poate controla intensitatea şi culoarea luminii de pe orice dispozitiv are la îndemână. Totodată prin identificarea fiecărui bec sunt împiedicate eventualele interferenţe nedorite din partea vecinilor. Raza de acţiune a telecomenzii prin bluetooth este de până în 50 de metri, variind în funcţie de materialele şi configuraţia locuinţei.
Din punct de vedere al costurilor, Bluetooth Bulb are o construcţie modulară, ceea ce înseamnă că oricare componentă a ei s-ar defecta, se poate înlocui simplu, rapid şi nu în ultimul rând ieftin. Este un aspect important deoarece becurile LED sunt încă relativ scumpe, iar un bec inteligent, ca cel de faţă, este de aşteptat să coste şi mai mult. Totodată sursa propriu-zisă de lumină a acestor becuri, dioda electroluminescentă, are o durată de viaţă foarte mare, de ordinul a 100.000 de ore de funcţionare şi ar fi păcat să trebuiască aruncată doar pentru că s-a stricat o componentă secundară.
Becurile LED inteligente reprezintă o componentă a locuinţei inteligente spre care se tinde în ultimii ani, dar cu un mare avantaj faţă de soluţiile comerciale existente pe piaţă: nu necesită achiziţionarea nici unui dispozitiv adiţional de comandă şi control, totul fiind încorporat în carcasa becului şi controlat prin smartphone, tabletă etc.
Bluetooth Bulb va fi disponibil în două versiuni:
- simple, pentru iluminare normală, cu intensitatea reglabilă după dorinţe;
- RGB, atât pentru iluminare normală cât şi pentru efecte luminoase colorate, acest model permiţând nu numai reglarea intensităţii ci şi a culorilor luminii.
Data lansării pe piaţă încă nu este cunoscută, dar va fi anunţată din timp pe siteul producătorului, bluetoothbulb.com. Semnele arată că se intenţionează fabricarea în serie mare a becului LED, ceea ce este o veste bună deoarece preţul va fi mai accesibil.
[…] ei se ridică la nivelul aşteptărilor.În timp ce alte iniţiative din domeniu, ca de exemplu Bluetooth Bulb, folosesc ca modalitate de comunicare şi control al becului tehnologia Bluetooth, noul Philips Hue […]