Este cel mai scump cablu HDMI şi cel mai bun?

Noile televizoare cu imagine de înaltă definiţie au adus cu ele şi partea de conectare aferentă, cel mai important fiind cablul de semnal HDMI. Şi ca întotdeauna când se schimbă în masă o tehnologie cu alta nouă şi la început mai puţin familiară oamenilor de rând, apar şi cei care încearcă să profite de vidul informaţional existent. Ca de exemplu AudioQuest, firma creatoare a cablului HDMI cu preţul de 935 de dolari.

De obicei calitatea unui produs creşte odată cu preţul acesteia, dar numai până la o limită după care orice s-ar face, rezultatele nu se mai pot îmbunătăţi. Sau uneori îmbunătăţirile sunt atât de nesemnificative încât pot fi evidenţiate doar cu aparatură de laborator, diferenţele fiind cu multe zecimale după virgulă. Cel mai evident caz în zilele noastre este cablul HDMI. De-a lungul anilor au fost însă şi alte iniţiative de acest gen, ca de exemplu cablul audio de 10.000 de dolari. Dacă aveţi chef de puţină distracţie, citiţi comentariile de sub pagina produsului.

Protocolul de transmitere a semnalului în format HDMI este unul digital, nu analogic. Semnalele digitate sunt deosebit de rezistente la interferenţe externe, spre deosebire de semnalele analogice care sunt uşor perturbabile. În cazul transmisiei digitate a informaţiei, până la un punct interferenţele externe nu au nici un efect asupra informaţiei. Peste o intensitate anume interferenţele pot corupe semnalul digital, ceea ce înseamnă dispariţia totală a informaţiei transmise. Practic noi ori vom avea o imagine şi un sunet impecabil, ori nu le vom avea deloc. Spre deosebire de vechile transmisii analogice, în cazul celor digitale nu există cale de mijloc.

Ca să fac o analogie poate nu 100% perfectă dar care este uşor de înţeles, când cineva vă trimite un e-mail există doar două posibilităţi: ori primiţi mesajul integral şi nealterat până la ultimul punct, ori nu-l primiţi deloc. Nimeni n-a primit vreodată un e-mail alterat, cu literele amestecate, fragmente lipsă sau altele străine în plus. Aşa funcţionează transmisia digitală a informaţiei, ori perfect, ori deloc. În timp ce la poşta tradiţională, analogică, scrisoarea poate veni ruptă, foi lipsă sau altele în plus (se întâmplă când se rup mai multe plicuri şi se încearcă reconstituirea lor), cerneala spălăcită de apă şi nenumărate alte accidente posibile.

Ca să revenim la cablurile HDMI: cum alegem un cablu HDMI de calitate? Destul de simplu: orice cablu HDMI care costă peste 10-15 lei şi nu mai mult de câteva zeci de lei, este un cablu bun. Dacă sunt disponibile detalii tehnice, cablurile bune pentru orice aplicaţie prezentă şi din viitorul apropiat sunt cele din clasa HDMI 1.3 Category 2. Cablurile de categoria 1 sunt testate pentru viteze standard, respectiv rezoluţii de până la 720p/1080i în timp ce cele din categoria 2 sunt perfecte pentru transmisiunile de înaltă viteză la rezoluţii de 1080p şi chiar mai mult.

Riscul cablurilor foarte ieftine este dat nu atât de calitatea transmisiei cât mai ales de fragilitatea lor mecanică. Dacă secţiunea firelor de cupru din componenţa cablului este prea mică, acestea se pot întrerupe uşor, compromiţând-ul definitiv. Iar cum cuprul este un metal destul de scump, cantitatea de cupru din componenţa cablului este în raport direct cu preţul acestuia.

Mufele aurite sunt mai mult o găselniţă de marketing decât un criteriu de calitate. Dacă la cablurile analogice se puteau purta discuţii despre diferenţele de conductibilitate ale contactelor aurite, în cazul cablurilor pentru transmisii digitale acest aspect nu mai prezintă nici o importanţă. Oricum marea majoritate a cablurilor de pe piaţă au mufele aurite, chiar şi cele de doar 15 lei, aşa că este un punct pe care nu merită insistat.

Mai multe informaţii despre cablurile HDMI găsiţi pe www.hdmi.org. În România o sursă de încredere cu o largă ofertă de cabluri HDMI şi nu numai este magazinul eMag.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress