Boluri de salată inedite: bărcuţă şi roabă

bol salate

O importantă parte din savoarea oricărui preparat culinar este dat de… aspectul ei şi modalitatea de prezentare, de servire. Există nenumărate studii care arată legătura strânsă dintre impresia artistică vizuală creată şi percepţia gustului şi aromelor din farfurie. Şi nu este vorba numai despre copii, ci este valabil pentru toate vârstele. Bolurile prezentate mai jos asigură o prezentare de excepţie chiar şi celei mai banale salate de sezon.

Bol de salată bărcuţa cu lopeţi

Un vas metalic pentru salate, în forma unei bărcuţe din aluminiu lustruit cu vâsle de lemn. Vâsle care de fapt sunt ustensile pentru servire, sculptate dintr-o varietate de lemn de trandafir renumită pentru textura aspectuoasă, marmorată. Dimensiunile sunt: lungime 38 cm, lăţime 15 cm, înălţime 12,7 cm. Se spală manual şi se şterge cu un prosop moale.

Bol de salată roabă cu furcă şi lopăţică

Un alt bol cu aspect fantastic pentru servit salate, de data aceasta în formă de roabă micuţă, iar accesoriile de servire reproduc în miniatură o furcă şi o lopată. Materialele folosite sunt aluminiu argintat şi lemn de trandafir. Dimensiunile complete ale roabei sunt: lungime 40,6 cm, lăţime 18 cm, înălţime 15 cm. Dimensiunile vasului de servit sunt: lungime 25,4 cm, lăţime 16,5 cm, înălţime 7,6 cm (deci capacitatea este semnificativ mai mică decât a bărcuţei). Lungimile furculiţei şi a lopeţii pentru servire sunt de aproximativ 24 cm.

Ambele sunt fabricate in India. Vasele sunt utilizabile atât pentru servirea la masă a salatei, cât şi pentru alte preparate culinare, a fructelor proaspete sau pur şi simplu ca obiect decorativ.

Singurul aspect care mă îngrijorează este materialul din care sunt fabricate, şi anume aluminiul. Este un material uşor, robust, dar contraindicat pentru obiecte de uz alimentar. În cazul bărcuţei se spune că este aluminiu lustruit, în cel al roabei ar fi aluminiu argintat. În ambele cazul dacă suprafaţa nu este protejată prin lăcuire şi intră în contact direct cu oţetul din salate sau alte substanţe acide din fructe şi legume, atât aluminiul cât şi argintul se înnegresc. În timp ce în cazul argintului este doar o problemă estetică, când vine vorba despre aluminiu este şi o problemă de sănătate. Este un material care se dizolvă destul de uşor în lichidele alimentare şi odată ajuns în organism este toxic. Din această cauză nu veţi găsi nicăieri în comerţul occidental vase sau alte ustensile de bucătărie în care aluminiul să intre în contact direct cu alimentele.

Dacă vasele ar fi fost fabricate din inox alimentar, le-aş fi recomandat cu dragă inimă. Aşa însă am o reţinere. Sunt frumoase, dar… cam atât. Pot fi admirate (sau eventual achiziţionate) de pe siteul comerciantului, pagina bărcuţei şi respectiv a roabei.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress