
La început web-ul era doar text. Apoi, după ceva timp şi multe discuţii, s-au adăugat şi imagini statice. Actualmente internetul oferă suport pentru orice, de la video cu sunet până la cele mai complexe aplicaţii online. Ele aduc atât un plus de culoare cât mai ales, dacă sunt folosite inteligent, un important plus de utilitate pentru noi toţi. Cuvântul cheie fiind „folosite inteligent”. E-Boda România scapă din vedere acest aspect.
Mă uitam zilele trecute după detalii despre rama foto digitală E-Boda LED-810 (sau versiunea albă). Pe siteul eMAG sunt prezentate detaliile standard, dar căutam ceva în plus, ceva mai mult decât era acolo şi decât au completat ceilalţi cumpărători. Aşa am ajuns la canalul rosaleboda de pe YouTube, unde am găsit un clip de prezentare a ramei. Cel puţin aşa credeam. Când însă i-am dat drumul, toate speranţele s-au dus.
Clipul de peste 30 de secunde nu era nimic altceva decât un fel de prezentare PowerPoint animată, unde pe fundaluri neutre se derulau câteva din specificaţiile tehnice ale aparatului. Atât. Mă uit peste celelalte filme de pe canal şi majoritatea sunt acelaşi fundal pe care sunt afişate datele diverselor aparate.
Nu am absolut nimic împotriva reclamelor video. Din contră. Dar înainte de a face orice fel de reclamă, este important să înţelegem mediul de comunicare şi modul lui de utilizare. Sunt informaţii care cel mai eficient se prezintă în format text, eventual formatat ca tabel sau listă. Aici intră în primul rând specificaţiile tehnice, lucruri pe care le pot cuprinde dintr-o privire dar asupra cărora am nevoie să zăbovesc puţin, să le pun cap la cap, să le compar în memorie cu date ale altor aparate deja văzute. Să revin dintr-o privire dacă mi-a scăpat ceva, să le pot cântări în ce măsură satisfac nevoile personale.
Alte informaţii se prezintă cel mai eficient sub forma fotografiilor, ca de exemplu cele legate de aspectul aparatului, proporţii, culori, funcţionare în diferite moduri ş.a. Este contraproductiv să încerci să exprimi în text lucruri pe care o fotografie le clarifică cu succes într-o fracţiune de secundă. Nu degeaba se spune că fotografiile vând, ele fiind deosebit de importante la luarea deciziei de cumpărare.
După acestea urmează prezentarea video. Deja am trecut de faza contactului iniţial cu produsul, datele tehnice şi imaginile îmi sugerează că el corespunde dorinţelor mele şi sunt interesat să aflu mai multe detalii. Iar aici un video de prezentare este mai mult decât bine venit. Un video care să ne prezinte aspecte mai detaliate, care eventual nici nu pot fi redate în text şi imagini. Ce ştie aparatul, cum arată în funcţiune pe diverse moduri de lucru, cât de repede si simplu se fac setările ş.a.m.d. Deja fiind interesat de aparat, nu-i o problemă dacă prezentarea video durează mai multe minute. Important este ca acele minute să fie captivante, să aducă informaţii noi şi utile.
Ei bine, aici o dă E-Boda cu bâta-n baltă. Prezentări video în care îmi defilează în faţa ochilor specificaţii tehnice sumare, exact primul lucru pe care l-am studiat când am luat contact cu aparatul. Nimic în plus, nici o imagine, nimic care să valorifice în mod real posibilităţile oferite de prezentarea video.
Ştiu, companiile doresc banii noştri. Dar ca să ajungă la ei, ar trebui să arate puţin respect pentru ceva mult mai de preţ pentru fiecare om: timpul nostru. Iar când o companie mă face să-mi pierd chiar şi numai 30 de secunde cu un video retard, este lipsă de respect faţă de public. Culmea este că de asta se ocupă un departament de marketing de obicei destul de stufos şi bine retribuit.
Domnilor de la E-Boda, dacă voi nu ştiţi să vă vindeţi produsele, cine vreţi să o facă? Data viitoare înainte de a bifa că aţi realizat n-spe clipuri de prezentare ale produselor, vă recomand să luaţi o pauză, să vă relaxaţi puţin şi să le urmăriţi cu atenţie cap-coadă. După care răspundeţi la întrebările:
- au fost fun?
- sunt utile?
Dacă ambele răspunsuri sunt NU, ar fi mai bine să rămâneţi ultimele persoane care au vizionat acele filmuleţe.
Textul de mai sus, mult mai lung decât am intenţionat, nici n-ar exista dacă eram lăsat să-mi spun părerea în rubrica de comentarii de sub videoclipul de pe YouTube. Rubrica există, nu este dezactivată, dar se pare că E-Boda a ales ca comentariile să nu se afişeze până nu trec de moderare. Iar de moderare nu se ocupă nimeni. Sau dacă da, nu se acceptă cele cu tentă critică. Oricare ar fi motivul, a trecut aproximativ o lună de la lăsarea comentariului şi acesta încă n-a fost publicat. Din nou ajung la ideea de lipsă de respect pentru timpul consumatorilor. Dacă tot nu doriţi comentarii, blocaţi rubrica să nu ne mai pierdem vremea scriindu-le.
Articole recomandate:

