Jaluzele luminoase false

jaluzele luminoase aparente

Lumina ambientală este una dintre lucrurile care influenţează extrem de mult starea de spirit. Ce ne facem însă dacă suntem nevoiţi să ne petrecem o importantă parte a zilei într-o încăpere fără nici o sursă naturală de lumină? Un birou, o încăpere aflată la subsol? Jaluzelele iluminate false sunt o creaţie inedită menită să inducă iluzia unei ferestre acolo unde ne-ar place să fie una. Se agaţă pe perete, se alimentează de la priză şi oricine va avea impresia că după ele chiar se ascunde o fereastră spre lume.

În mod normal jaluzelele se instalează pentru a bloca sau a controla lumina care pătrunde în încăpere. Cele de faţă însă funcţionează exact invers, creează lumină aparent naturală acolo unde nu există posibilitatea montării unei ferestre reale.

Ideea aparţine japonezului Makoto Hirahara. Arată ca nişte jaluzele standard, dar lamelele orizontale sunt făcute din benzi electroluminescente, acestea creând iluzia că de fapt lumina vine din spatele lor. Chiar şi ca mod de funcţionare imită jaluzelele clasice, bara pentru reglarea nivelului de închidere acţionează şi asupra nivelului de iluminare generat. Dimensiunile sunt: înălţime 99,7 cm, lăţime 59,7 cm, grosime 3,2 cm.

Conceptul a fost prezentat pentru prima oară în 2007 şi deşi era doar o idee originală a unui designer, cererea publicului ca aceste jaluzele să devină realitate a fost constantă. Se pare că în lume sunt multe persoane care îşi desfăşoară activitatea în încăperi fără nici un contact cu lumea exterioară şi care îşi doresc tare mult să aibă pe peretele din faţa lor o fereastră, fie ea şi falsă, aparentă.

jaluzele luminoase aparente

Din păcate jaluzelele luminoase nu au fost (încă) introduse în fabricaţie de serie, dar sunt produse manual, la comandă. Asta înseamnă însă un preţ mai puţin accesibil. Cât exact nu se ştie, preţul fiind disponibil la cerere. Poate părea puţin ciudat, dar preţul disponibil la cerere este o practică destul de frecventă în occident când este vorba despre bunuri produse la comandă, a căror componente pot avea costuri variabile. Mai multe detalii aici.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress