Costumul care te face să te simţi ca la 70 de ani

Costum simulare îmbătrânire

Ştiaţi că există costume de gravide pentru bărbaţi, care îi face să resimtă greutăţile unei femei gravide, putând astfel ajuta oamenii să empatizeze cu soţiile lor însărcinate? Mai nou au fost create şi costume care îl fac pe cel care le îmbracă să se simtă ca o persoană de 70 de ani: mobilitate scăzută, gât înţepenit, vedere neclară, auz slăbit, probleme de echilibru ş.a.m.d. Sunt exact inversul exoscheletelor militare, menite să multiplice performanţele corpului uman.

Utilitatea lor este multiplă. Dincolo de satisfacerea curiozităţii unor tineri, îi ajută pe medici şi personalul de îngrijire în general la înţelegerea mai profundă a problemelor şi a nevoilor pacienţilor în vârstă. Îi ajută pe designeri să înţeleagă mai bine nevoile unei populaţii îmbătrânite, pot să le ofere o idee familiei despre cum se simt membrii lor mai bătrâni etc. Eficienţa didactică a acestor costume este mult superioară unei prezentări în PowerPoint.

Primul experiment de acest gen a fost efectuat cu peste 30 de ani în urmă, de către Patricia Moore, o recunoscută gerontologistă şi celebră în domeniul designului (gerontologie = ramură a medicinii care studiază aspectele medicale, biologice şi sociale ale îmbătrânirii organismului uman). Ea a efectuat un experiment de trei ani, între 1979 şi 1982, călătorind de-a lungul Statelor Unite ale Americii şi a Canadei deghizată ca o femeie de 80 de ani. A luat măsuri pentru a altera mobilitatea corpului şi simţurile senzoriale corespunzător degradării lor odată cu îmbătrânirea, fiind astfel capabilă să perceapă şi să interacţioneze cu mediul ca o persoană în vârstă. Este creditată cu pionieratul cercetării imersive în design. Pe Wikipedia găsiţi mai multe informaţii despre Patricia Moore şi cercetările ei.

Anul trecut, un model de costum pentru recrearea limitărilor datorate îmbătrânirii este AGNES, a fost creat de către laboratorul Agelab din cadrul MIT. Costumul poate fi calibrat pentru a simula diverse vârste, de 60, 70 sau chiar 80 de ani. Mai multe detalii în filmuleţul următor:

Mai recent medicul german Rahel Eckardt de la Centrul Evanghelic de Geriatrică din Berlin (EGZB) a creat Age Man Suit, un costum cu greutatea de 10 kg, destinat înţelegerii mai bune de către medici a problemelor persoanelor în vârstă. Totodată se speră ca astfel să fie atraşi tinerii către geriatrică, acest domeniu al medicinii fiind în prezent evitat în favoarea unora care par a fi mai captivante.

Costum simulare îmbătrânire Age Man

Un studiu privind mobilitatea urbană a persoanelor de vârsta a treia se derulează şi de către Uniunea Europeană, în cadrul proiectului AENEAS – Attaining Energy-Efficient Mobility in an Ageing Society.

Pentru cei interesaţi de importanţa cercetării imersive, adică a relaţionării cu lumea prin ochii celui pentru care creăm un produs sau un serviciu, recomand călduros acest video din seria conferinţelor TED. Are subtitrare în limba română şi poate fi şi descărcat de pe site dacă preferaţi să-l vizionaţi ulterior, eventual pe telefon sau alt dispozitiv mobil.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress