Alternativă la paratrăsnete: sisteme de prevenire a trăsnetelor

deionizator prevenire trasnete

Rolul paratrăsnetului tradiţional este de a atrage descărcările electrice şi a conduce curentul spre pământ, apărând astfel bunurile din zona de protecţie de un eventual trăsnet şi consecinţele acestuia. O companie din Andorra propune un nou tip de paratrăsnet, mai precis un sistem de prevenire a trăsnetului, care în loc să atragă descărcările electrice, împiedică formarea lor. Numit PDCE, acesta deionizează aerul din jurul ei, împiedicând astfel formarea condiţiilor necesare descărcărilor electrice atmosferice.

Un număr de cinci asemenea dispozitive deionizante montate într-o zonă cu o frecvenţă foarte mare a trăsnetelor au fost monitorizate constant în ultimii 8 ani. Rezultatele arată că în tot acest timp nu a fost înregistrat nici un trăsnet pe o rază de 200 de metri în jurul instalaţiilor. Pe siteul reprezentantului european puteţi citi mai multe detalii privind testele de laborator şi studiile practice. Două exemple de obiective protejate de PDCE vizibile în filmuleţul de mai jos sunt Marea Statuie a lui Budha de la Ushiku şi un vas de foraj marin a cărei suprastructură se ridică la 120 de metri deasupra mării şi care nu poate întrerupe forajul pentru a părăsi zona în caz de furtună.

Aria de protecţie a noilor sisteme de prevenire a trăsnetului depinde, la fel ca şi în cazul paratrăsnetelor clasice, de înălţimea la care sunt montate. Raportul este de 1 la 5, deci dacă deionizatorul este montat la înălţimea de 20 de metri deasupra solului, protejează o suprafaţă cu raza de 100 de metri în jur.

Sistemele de prevenire a trăsnetelor sunt comercializate la preţuri variind între 25.000 şi 37.000 $. Compania are în plan dezvoltarea unei variante mai ieftine, de „numai” 6.000 $, pentru uz casnic şi pentru stâlpi de telecomunicaţii, camere de supraveghere video ş.a. Preţurile par cam mari, dar la fel sunt şi avantajele când este necesară protejarea unor aparate electronice sau de telecomunicaţii sensibile la câmpurile electromagnetice produse de trăsnete.

Mai multe informaţii găsiţi pe siteul producătorului şi pe cel al reprezentantului european, olandezii de la Aengel International.

Sursa: diginfo.tv

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress