Smart-TV – principalii 7 producători

smart tv

Zilele trecute s-a lansat în România noua gamă de televizoare „smart-tv” de la Samsung, ocazie cu care blogosfera autohtonă a revărsat o adevărată logoree de articole la superlativ absolut despre aparat. În timp ce blogurile străine au publicat review-uri echilibrate, vorbind atât despre punctele pozitive cât şi despre cele negative ale noilor televizoare, pe cele româneşti sunt doar nemărginite laude susţinute uneori cu linkuri de marketing afiliat.

Una dintre aspectele care au scăpat din vedere în presa autohtonă este faptul că seria Samsung Smart-TV nu este nici prima, nici singura gamă de televizoare „smart” de pe piaţă. Toţi producătorii au asemenea aparate în ofertă. Mai mult, chiar şi Samsung le are de ani de zile, cele lansate acum fiind a doua generaţie de smart-tv din oferta lor. Să trecem în revistă principalii producători de televizoare din această gamă:

LG Smart TV

Platforma LG Smart TV per ansamblu oferă la ora actuală cea mai plăcută experienţă Internet, lucru la care contribuie şi telecomanda prin mişcări „Magic Motion”, care aminteşte de celebrele „Nintendo Wii”. Este de asemenea disponibilă o aplicaţie pentru iOS şi Android, care ne pune la dispoziţie o tastatură QWERTY pe telefon sau pe tabletă, pentru o navigare mai uşoară. Smart-TV-ul LG vine cu o bogată gamă de aplicaţii şi jocuri, unele gratuite, altele contra cost. Marele lui minus este faptul că browserul de internet nu suportă Flash şi nici HTML5, ceea cer înseamnă că nu se va putea vedea majoritatea conţinuturi video de pe internet. Rămâne însă accesibil YouTube, cea mai importantă sursă de videoclipuri, prin aplicaţia inclusă în televizor.

Panasonic Viera Connect

Este o platformă smart-tv promiţătoare. Pe lângă aplicaţiile obişnuite include şi Skype (nu însă şi camera video necesară) şi vine cu o bogată colecţie de aplicaţii destinate iubitorilor sportului: Fox Sports, MLB, MLS, NBA şi NHL. Piaţa de aplicaţii este destul de dezvoltată, inclusiv pe partea de jocuri. La televizor pot fi conectate gamepad-uri USB, ceea ce măreşte atractivitatea lui pentru gameri, chiar dacă încă nu se pune problema de a putea concura cu consolele de jocuri dedicate. Şi Panasonic oferă aplicaţii telecomandă pentru iOS şi Android, chiar dacă nu la fel de ergonomice ca cele de la Vizio şi LG.

Samsung Smart TV Apps

Cum am spus şi în introducere, Samsung are deja o vechime pe această piaţă, ceea ce se vede şi în diversitatea destul de bună de aplicaţii disponibile, inclusiv cele de socializare (Facebook, Twitter) şi comunicare (Skype), modelele de vârf incluzând şi camera video necesară pentru videoconferinţe. Cât priveşte Twitter, reţeaua socială construită în jurul ideii de mesaje concentrate în maximum 140 de caractere, parcă este totuşi mai comodă folosirea ei pe telefon decât pe un ecran de un metru diagonală. Şi gama Samsung dispune de aplicaţii telecomandă pentru dispozitivele cu Apple iOS şi Android.

Vizio Internet Apps

Televizoarele Vizio au de departe cea mai reuşită telecomandă, cu tastatură QWERTY slide-out. Poate pare un detaliu nesemnificativ, dar să nu uităm că vorbim despre televizoare inteligente iar telecomanda acestora are un rol vital în uşurinţa de utilizare a aparatului. Gama de aplicaţii internet este poate cea mai diversificată la ora actuală, incluzând pe lângă cele de filme şi socializare şi aplicaţii pentru streaming de muzică, de posturi radio, Flickr şi chiar eBay. Televizoarele Vizio Internet Apps permit crearea şi memorarea de profile personalizate de utilizator, inclusiv scurtături (shortcuts) către aplicaţiile preferate, ceea ce este un mare plus dacă televizorul va fi utilizat de mai multe persoane. Vizio nu dispune (deocamdată) de aplicaţii de telecomandă iOS şi Android, dar datorită telecomenzii proprii deosebit de reuşite acest lucru nu se simte.

Sony Bravia Internet Video

Cei de la Sony au şi ei vechime respectabilă în domeniul televizoarelor inteligente, ceea ce se vede din bogăţia aplicaţiilor şi jocurilor disponibile pe platforma lor. Pe lângă cele deja tradiţionale, Sony oferă acces şi la serviciul propriu de distribuţie de filme şi muzică, Sony Qriocity. Este un plus semnificativ, având în vedere că sub umbrela Sony se află un important producător de filme şi una dintre cele mai importante case de discuri. Există aplicaţie telecomandă pentru iOS şi Android, dar ar fi loc pentru îmbunătăţirea ei.

smart tv apps

Philips Smart TV

Philips este unul din primii producători intraţi pe segmentul smart-tv, având o ofertă deosebit de bogată şi variată, de la modele accesibile până la cele premium din gama Cinema 21:9 Platinum şi Gold, destinate special vizionării de filme. Aplicaţiile disponibile sunt numeroase şi diversificate, incluzând şi cele pentru telecomandă de pe smartphone şi tablete. Televizorul Philips vă învaţă gusturile şi poate face recomandări pe baza conţinutului vizionat în trecut. În locul tradiţionalei liste de canale, Philips Smart TV oferă un ghid electronic de programe (Electronic Program Guide – EPG), care oferă o imagine intuitivă asupra programelor, ajutându-vă să vă decideţi ce să urmăriţi. Mai mult, puteţi parcurge ghidul de programe continuând să vizionaţi programul curent datorită facilităţii „imagine în imagine”. Dacă conectaţi la portul USB un memory stick sau un hard disc extern, veţi putea da pauză oricărei emisiuni live dacă trebuie să răspundeţi la telefon sau intervine orice alt motiv de întrerupere, continuând apoi vizionarea de unde aţi rămas, fără să pierdeţi nici o secundă din emisiune. De asemenea prin sistemul EPG puteţi programa televizorul să înregistreze emisiunile preferate, urmând a le viziona când doriţi. Această diversitate de funcţii care pun în prim plan nevoile utilizatorului fac ca seria Philips Smart TV să fie probabil cea mai bună alegere la ora actuală ca raport preţ/calitate/utilitate.

Lenovo Smart TV

Printre cei mai noi intraţi pe piaţa televizoarelor inteligente sunt cei de la Lenovo, binecunoscuţi pentru gama lor de laptopuri. Lenovo a devenit al doilea producător mondial de calculatoare, după ce în 2005 a preluat de la IBM divizia de calculatoare personale. O surpriză din partea firmei a fost lansarea în aprilie anul curent a seriei de televizoare smart-tv K71, rulând sistemul de operare Android Ice Cream Sandwich. Televizorul dispune de un procesor dual-core de 1,5 GHz, permite rularea concomitentă a mai multe aplicaţii (multi-tasking) şi acceptă comenzi vocale. Unele modele din gamă au şi capacitaţi 3D. Deşi sunt la început de drum în acest domeniu, ideea de a construi televizorul în jurul sistemului de operare Android va aduce multe beneficii în viitor din punct de vedere al dezvoltării aplicaţiilor, al interoperabilităţii cu alte dispozitive etc.

Încheiem aici lista cu principalii producători de televizoare din clasa smart-tv, fără pretenţia de a-i fi menţionat pe toţi. Am trecut de exemplu peste Sharp, o firmă a cărei produse sunt prezente pe piaţa românească.

Merită avute în vedere şi dispozitivele independente de genul media playerelor cu conectivitate la internet, care practic transformă orice televizor într-un smart-tv la doar o fracţiune din preţul unui televizor cu aceste funcţii incluse. Exemple de asemenea media playere: D-Link Boxee Box DSM-380 sau Asus O!Play Gallery şi, unul din cele mai interesante, Allview Alldro Box 2 (bazat pe sistemul de operare Android).

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress