Saeco Xelsis, un espressor (aproape) perfect

Philips Saeco Xelsis Digital ID

Saeco Xelsis HD8946/09 este una din cele mai performante espressoare din gama de electrocasnice Philips. Nu reiau aici toate dotările întrucât ele sunt bine detaliate pe siteul eMag. Posibilităţile aparatului sunt numeroase şi impresionante, fiind la ora actuală probabil espressorul cel mai avansat din punct de vedere tehnologic de pe piaţă. În cele ce urmează doresc să mă refer doar la una din dotările acestuia: identificarea utilizatorului pe baza amprentei digitale. Ştiu, este un aspect fără nici o legătură cu gustul cafelei, dar este o funcţie care poate defini modul de utilizare al aparatului.

Ideea este simplă: pe partea superioară a espressorului se află un cititor de amprente. Astfel, printr-o simplă atingere, aparatul ştie pe cine trebuie să servească şi mai ales cu ce. Cu cât esspressoarele devin mai sofisticate şi sunt capabile să ţină sub control tot mai multe aspecte ale preparării băuturii, cu atât sunt mai multe variabile asupra cărora utilizatorul poate interveni pentru a obţine cafeaua perfectă, tot mai puţine lucruri fiind lăsate la voia întâmplării. Aceste setări odată stabilite pot fi salvate, în cazul aparatelor mai avansate, pentru ca data viitoare să nu mai fie necesară repetarea întregului proces. Apelarea setărilor preferate prin atingerea cu degetul simplifică şi mai mult viaţa utilizatorilor. Producătorul afirmă că fiecare membru al familiei îşi poate salva preferinţele personale, apoi la o simplă atingere va primi întotdeauna cafeaua perfectă.

Philips Saeco Xelsis Digital ID

Ideea este şi mai atrăgătoare dacă aparatul va fi utilizat la birou, unde pauzele sunt scurte şi fiecare secundă petrecută cu butonarea espressorului este preţioasă. În aceste condiţii este deosebit de practic faptul că fiecare coleg îşi poate seta propriile preferinţe iar ulterior printr-o simplă atingere obţine rapid băutura preferată.

Din păcate însă, există o mică limitare tehnică care atenuează mult utilitatea dotării espressorului cu cititor de amprente: aparatul poate memora doar 6 utilizatori diferiţi. În aceste condiţii pentru uz casnic acest espressor poate este util, însă pentru un birou cu mai mult de câteva persoane mai puţin. Producătorii de telefoane mobile au învăţat repede că o agendă de 10 sau de 100 de numere nu este de ajuns şi au mărit capacitatea memoriei la 1.000 sau chiar 10.000. Acel cip de memorie are o valoare neglijabilă, însă lipsa lui afectează negativ un aparat nu tocmai ieftin, un aparat foarte reuşit din toate celelalte puncte de vedere. Philips a fost şi este încă producător de telefoane mobile. Păcat că departamentul de electrocasnice n-a învăţat de la colegi că atunci când dotezi ceva cu memorie, trebuie să o faci la o capacitate suficientă încât utilizatorul să nu-i atingă prea uşor limitele.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress