Vas de apă cu încălzire pentru păsări şi animale mici, iarna

Vas apă încălzită pentru păsări iarna

Într-o zi de muncă în aer liber pe un ger năprasnic, o cană de ceai fierbinte este cel mai de preţ lucru pe care-l putem primi. Deşi se poate, nimeni nu-şi doreşte să bea zăpadă topită în gură. Dar celelalte vietăţi? De exemplu păsările? Ei, acestea nu au de ales. Nu numai că petrec toată ziua şi toată noaptea în frig, dar singura lor sursă de apă în asemenea momente este zăpada sau gheaţa topită în cioc. Relativ mulţi oameni se gândesc la ele şi le dau de mâncare iarna, dar prea puţini le oferă apă.

Aceasta este a doua iarnă în care am grijă ca păsările din împrejurimi să aibă la dispoziţie un vas cu apă pe balustrada balconului. De fapt vasul se află acolo în tot timpul anul, dar în zilele geroase necesită mai multă atenţie, deoarece apa îngheaţă destul de repede. Trebuie completată periodic cu apă caldă sau schimbată cu apă călduţă. Gestul se bucură de multă apreciere din partea prietenilor înaripaţi, nu rareori vasul fiind aproape golit de apă.

Adeseori m-am gândit ce fain ar fi să am un vas cu încălzire electrică, să scap de grija încălzirii periodice a apei pentru a împiedica îngheţarea ei. Surpriza a fost să constat că aşa ceva există deja pe piaţă. Pe Amazon sunt o mulţime de vase de adăpat păsări sau alte animale mici, cu menţinerea constantă a temperaturii apei.

Sunt vase de formă specială, de diametru mare şi cu adâncire treptată, formă care ajută şi la îmbăierea păsărilor. Nu vă faceţi griji, nici o pasăre nu va face baie dacă temperatura exterioară este sub un anumit nivel. În schimb cu atât mai des vor veni pentru o gură (un cioc) de apă călduţă.

Vasele de apă pentru păsări au încorporată o rezistenţă cu termostat, care menţine constantă temperatura apei indiferent de temperatura exterioară. Partea electrică este etanşă, fiind excluse accidentele datorate umidităţii. Sistemul de fixare al vaselor pe balustrada balconului asigură stabilitatea acestora, dar oferă totodată posibilitatea rabatării lor pentru golire şi curăţare.

Singura problemă este că pe Amazon SUA sunt greu accesibile din cauza distanţei şi a costurilor care intervin la transport (plus diferenţa de tensiune a reţelei electrice), în timp ce pe Amazon UK oferta este mai redusă şi preţurile puţin cam prea mari. Motive pentru care, deocamdată, mă gândesc la o altă abordare: un încălzitor de acvariu micuţ, de numai 25 de waţi. Este ieftin, se găseşte aici în România, este micuţ (16 cm lungime) şi complet submersibil în poziţia culcat într-un vas de apă cu latura mare de cel puţin 16 cm. Are temperatură reglabilă, protecţie la lipsa apei, iar consumul de 25 de waţi nu este continuu ci numai în momentele în care încălzeşte efectiv, adică câteva minute pe oră.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress