Cântar de bucătărie: mecanic sau electronic?

Cantare de bucatarie mecanice si electronice digitale

Cântarele sunt o prezenţă veche şi aproape indispensabilă într-o bucătărie. Încă din cele mai vechi timpuri se foloseau balanţe cu set de greutăţi, înlocuite apoi de cântarele cu contragreutăţi mobile sau, mai nou, cu arc dinamometric. De câţiva ani au apărut şi cântarele electronice, digitale. Fiecare cu propriile avantaje şi dezavantaje specifice.

Balanţa

Balanţele tradiţionale sunt cele mai simple şi fiabile din punct de vedere constructiv. Cele mai vechi sunt adevărate opere de artă, apreciate ca atare de colecţionarii de antichităţi.

Folosirea balanţelor este cea mai anevoioasă dintre toate variantele existente. Punem pe un platan materialul de cântărit, iar pe celălalt trebuie să punem un număr corespunzător de contragreutăţi pentru aducerea la echilibru al braţelor, operaţie care se realizează cu atât mai repede cu cât apreciem mai bine greutatea de cântărit.

Balanta si set greutati etalon

Din punct de vedere al preciziei, balanţele depind de setul de greutăţi avute la dispoziţie şi de răbdarea combinării acestora. Cel mai adesea cântărirea se încheia nu când ştiam greutatea exactă, ci când balanţa era doar puţin înclinată într-o parte sau alta. Dacă era de ajuns doar o uşoară apăsare cu degetul pentru a echilibra talerele, rezultatul se considera satisfăcător. Trebuiau doar cumulate valorile greutăţilor folosite.

Cântarul cu contragreutăţi mobile

Cântarele cu contragreutăţi mobile sunt mult mai practice, mai uşor de folosit şi ceva mai precise. De regulă foloseau două contragreutăţi care alunecau pe sine. Una mai mare pentru a stabili o greutate brută în limita a +/- 0,5-1 kg şi una mai micuţă pentru ajustarea fină a scalei. Diviziunea minimă este cel mai adesea în jurul a 20-25 grame, ceea ce ne face o idee şi despre precizia cântăririi. Unele modele mai noi ajung chiar şi până la 5 grame/diviziune.

Cantar bucatarie si sugari, Balanta Sibiu

Balanţa Sibiu încă mai produce asemenea cântare, cu dublă utilizare: cântare de bucătărie şi, cu ajutorul unui suport-plasă, cântar pentru sugari.

Cântarul cu arc dinamometric

Cântarele mecanice cu arc dinamometric se mai produc şi astăzi. Sunt mici, simple şi uşoare. Cu asta am epuizat lista avantajelor sale. Precizia lor scade la capetele de scală, iar diviziunea minimă se situează între 25-50 grame, în funcţie de model. Spre deosebire de tipurile anterioare, precizia acestor cântare scade în timp datorită modificării elasticităţii arcului. Singurele motive pentru care ele există ar fi:

  • sunt mai mici, mai uşoare şi mai ieftine decât cântarele cu contragreutăţi mobile
  • sunt uşor de folosit de către persoane atehnice sau de persoane în vârstă, reticente la aparatele electrocasnice moderne, electronice.

Cantar de bucatarie cu arc si cadran

Exemple: Laica LC7106.

Cântarul digital

Cântarele electronice (digitale) sunt ultimele apariţii pe piaţă. Folosesc un mic senzor piezoelectric, ceea ce permite ca forma constructivă a lor să varieze între limite foarte largi, incomparabile cu rigiditatea cântarelor mecanice. Cântarele digitale pot fi plate, cu bol, format cană, lingură etc. Uneori sunt integrate în alte aparate electrocasnice care necesită o cântărire precisă a ingredientelor, ca de exemplu aparatul de preparat pâine Unold Backmeister Scale sau câteva modele de roboţi de bucătărie multifuncţionali.

Cântarele de bucătărie digitale sunt extrem de practice, simplu de folosit, deosebit de compacte şi uşoare din punct de vedere constructiv. Sunt incomparabil mai precise decât cântarele de bucătărie mecanice. Diviziunea minimă este de un gram, iar precizia lor este constantă pe toată scala. Dacă avem nevoie diviziuni de zecimi, sutimi sau chiar miimi de gram (miligrame), putem folosi cântare de bijutier din clasa de precizie dorită.

Cantar de bucatarie electronic digital

De departe cea mai utilă funcţie a cântarelor electronice este funcţia TARE (sau TARA, denumirea depinde de producător). Aceasta permite aducerea la zero a afişajului indiferent de greutatea aflată deja pe platan. De exemplu putem anula greutatea vasului în care vom adăuga ingredientele. Apoi după adăugarea cantităţii necesare a unui ingredient, putem reseta din nou cântarul la zero pentru adăugarea următorului fără a fi nevoiţi să facem calcule matematice complicate sau să golim vasul după fiecare ingredient adăugat.

Majoritatea cântarelor de bucătărie digitale mai au, pe lângă funcţia de bază, şi unele funcţii suplimentare. Ideea a plecat de la constatarea că utilizarea cântarului ca atare se limitează la câteva minute, restul timpului ocupând degeaba spaţiul în bucătărie. Funcţiile suplimentare îl fac util pentru tot acest timp în care nu avem nimic de cântărit. În funcţie de model, poate fi vorba despre ceas, cronometru de bucătărie, termometru sau chiar o întreagă staţie meteo etc.

Dezavantajele cântarelor electronice sunt următoarele:

  • necesitatea schimbării periodice a bateriei de alimentare. O baterie cu litiu sau alcalină de bună calitate poate rezista şi ani de zile, dar cândva tot va trebui schimbată. Nu-i ceva semnificativ, dar este totuşi un dezavantaj (minor, ce-i drept) faţă de un cântar mecanic care la care nu aveam această grijă.
  • posibilitatea de a se defecta. Deşi are o probabilitate extrem de scăzută, adevărul este că un cântar digital se poate defecta la un moment dat, ceea ce este practic imposibil în cazul unei balanţe sau a unui cântar cu contragreutăţi mobile. Cântarele mecanice cu arc oricum slăbesc în timp, fiind posibilă chiar şi ruperea arcului (de obicei mâncat de rugină de la umezeala din bucătărie).

Concluzii

Dacă cumpăraţi un cântar de bucătărie pentru uz propriu, categoric alegerea cea mai bună este un cântar electronic (digital). Dacă printre utilizatorii respectivului cântar se vot număra persoane în vârstă sau anti-talente tehnice, alegeţi unul simplu, fără funcţii suplimentare şi cu afişajul mare şi clar.

Funcţia TARA este prezentă pe toate cântarele digitate şi va deveni indispensabilă odată ce se înţelege utilitatea ei. Dacă însă cântarul este destinat unei persoane în vârstă, uneori incapabilă să citească afişajul digital (da, există asemenea persoane şi sunt mult mai multe decât vă imaginaţi) probabil cea mai bună alegerea ar fi un cântar mecanic. Clasic, sau cu arc.

Dacă în comerţ se găsesc numai cântare mecanice (metalice sau de de plastic) cu arc, pe siteurile de anunţuri se găsesc la preţuri mici atât balanţe, cât şi cântare cu contragreutăţi mobile fabricate de Balanţa Sibiu, cântare care au rezistat câteva generaţii şi vor mai rezista încă mute generaţii de acum încolo. Unele modele mai vechi pot fi un superb element ornamental într-o bucătărie rustică.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress