Bonaverde, automat de cafea care şi prăjeşte boabele verzi

Automat cafea cu prajirea boabelor

Aparatele de cafea care macină boabele la momentul preparării cafelei nu mai sunt demult o noutate, ele existând în oferta fiecărui producător important din domeniu. Un grup de tineri germani îşi propun să împingă lucrurile cu un pas mai departe. După ani de teste şi experimentări, au realizat un aparat care prăjeşte boabele de cafea verde, le macină şi în final serveşte o cafea cu adevărat proaspătă.

Şi asta nu este tot. Conceptul Bonaverde îşi propune să realizeze o punte directă între consumatorii de cafea şi producătorii acesteia. O piaţă online în care boabele de cafea sunt cumpărare direct de la producători. Deja sunt cooptaţi în program producători de cafea din Nicaragua, Costa Rica, Etiopia, India şi Brazilia, dar după lansarea pe piaţă a noului aparat şi reţeaua de furnizori va ajunge treptat să cuprindă toate cele 70 de ţări în care se cultivă cafea.

Eliminarea întregului lanţ de până la 17 intermediari (cafeaua este una dintre cele mai tranzacţionate bunuri de pe bursă) va aduce beneficii tuturor părţilor implicate. Producătorii vor primi un preţ corect pentru munca lor, iar consumatorii vor şti exact ce şi de la cine cumpără. Vor avea posibilitatea de a distinge diferenţele de aromă în funcţie de soiul şi originea cafelei şi să o identifice pe cea preferată. În plus cafeaua verde (adică crudă) este scutită de anumite taxe şi accize, fiind considerată materie primă.

Etapele de preparare a cafelei de către aparatul Bonaverde sunt:

Prăjirea boabelor de cafea verde

Cuptorul de prăjire constă dintr-un container de inox, prevăzut cu un braţ rotativ de amestecare, pentru o prăjire uniformă a boabelor. Un sistem de ventilare reţine fumul produs, lăsând „să scape” numai aroma delicioasă a cafelei proaspăt prăjite. Nivelul de prăjire poate fi reglat după preferinţe. Durata procesului este în jurul a 3-4 minute. Cuptorul pentru prăjirea cafelei este marea noutate adusă pe piaţă de acest aparat, iar dezvoltarea lui a durat nu mai puţin de doi ani.

Răcirea

Boabele proaspăt prăjite sunt răcite înaintea măcinării. Un ventilator se ocupă de acest lucru, iar sistemul de ventilare va înlătura vaporii şi gazele eliminate.

Măcinarea cafelei

Boabele de cafea vor fi măcinate de o râşniţă cu roţi conice ceramice de înaltă calitate. Tipul acesta de râşniţe oferă cel mai omogen rezultat posibil, în cel mai scurt timp (citiţi aici detalii privind râşniţa de cafea cu roţi conice şi avantajele acesteia comparativ cu alte modele). Durata măcinării: până la 90 de secunde.

Prepararea cafelei

Prepararea propriu-zisă a cafelei se face într-o unitate de tip filtru de cafea, prin metoda ploii de picături. Unitatea chiar se numeşte „magical tropical rainforest unit”. Pentru economisirea timpului, apa va fi preîncălzită în timpul măcinării. Temperatura ei va fi de 90 de grade Celsius în momentul contactului cu pudra de cafea. Unitatea include un filtru de apă, iar filtrul de cafea este de tip reutilizabil.

Pe durata întregului proces de preparare, începând de la boabele verzi şi până la cafeaua fierbinte, aceasta nu va intra în contact cu nici o componentă din material plastic.

După părerea mea n-ar fi exclus ca, dacă are succes, în viitor să apară şi o versiune tip espressor a aparatului. Una dintre motivele care mă fac să cred asta este folosirea râşniţei cu roţi conice, specifică espressoarelor şi inutil de precisă pentru filtrele de cafea.

Capacitatea aparatului Bonaverde este de 2-12 ceşti adică între 200 şi 1200 ml. Durata unui ciclu de funcţionare este între 12-14 minute, în funcţie de gradul de prăjire ales. În versiunea finală aparatul nu va depăşi dimensiunile unui automat de cafea normal (aproximativ 35x30x25 cm) şi va avea o greutate în jurul a 9 kg.

Există deja un număr de 135 de aparate de cafea Bonaverde distribuite pentru evaluare, iar impresia creată evaluatorilor este excelentă. Toate aceste aparate prototip dispun de certificare de calitate germană TÜV şi europeană CE. Calitatea cafelei a fost testată în orb de peste 15.000 de persoane, rezultatele fiind încurajatoare.

La ora actuală tocmai a fost încheiată o rundă de finanţare şi proiectul se află în etapa de pregătire a intrării în producţie de serie. Se intenţionează ca primele aparate de serie să fie livrate în ultimul trimestru din 2014. Pentru a fi la curent cu ultimele noutăţi, urmăriţi evoluţia proiectului pe pagina Bonaverde.

Deşi tinerii creatori ai aparatului de cafea Bonaverde susţin că aceasta este primul aparat din lume care şi prăjeşte boabele de cafea, în realitate lucrurile nu stau chiar aşa. De exemplu cu 10 ani în urmă, pe piaţa de electrocasnice se găseau aparatele Unimax 555si, 585si şi 425si, care făceau exact acelaşi lucru. Şi nu pretindeau a fi primele de acest gen. Pentru că se pare că nici ele nu erau primele. Dincolo de asta, rămâne interesantă ideea de a crea o punte directă între producătorii şi consumatorii de cafea.

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress