Dispozitiv pentru mutarea persoanelor imobilizate

dispozitiv miscare persoane imobilizate

La spital, în căminele de bătrâni sau chiar la propriul domiciliu, viaţa persoanelor cu dizabilităţi motorii severe nu-i deloc uşoară. Şi nici a îngrijitorilor acestora. Dacă cei cu posibilităţi financiare îşi pot permite achiziţionarea unor accesorii electromecanice menite să le vină în ajutor, ceilalţi, marea majoritate, trebuie să se descurce cum pot. În aceste condiţii orice inovaţie cât de mică în acest domeniu poate fi de un mare ajutor persoanelor afectate. Mai ales când este vorba despre lucruri simple, ieftine şi accesibile, în care inteligenţa proiectantului are o pondere mai mare decât tehnologia utilizată.

Mutarea unei persoane imobilizate din pat în scaunul cu rotile şi invers necesită un serios efort din partea îngrijitorului. Necesarul de forţă fizică solicitată de această operaţiune limitează serios numărul şi aşa redus al persoanelor care pot ocupa funcţia de asistent al persoanelor cu mobilitate limitată. Mai gravă este situaţia persoanelor îngrijite la domiciliu dacă nici unul din membrii de familie nu pot face faţă solicitării.

Dispozitivul de faţă, creaţia unui grup de trei designeri chinezi, permite mutarea persoanei imobilizate prin susţinerea greutăţii acesteia şi apelarea la principiul pârghiei pentru a reduce solicitarea fizică. Astfel operaţiunea poate fi realizată de către aproape oricine, forţa necesară fiind redusă la minim. Filmuleţul următor ilustrează perfect acest lucru.

Deocamdată dispozitivul se află la stadiul de prototip. Pentru trece de faza aceasta este necesar ca să atragă interesul unui producător de echipamente medicale. Dată fiind simplitatea dispozitivului, unii dintre cei interesaţi l-ar putea realiza pe cont propriu. Aproape orice fabrică de mobilă sau atelier mecanic ar dispune de cunoştinţele necesare şi de aparatul de curbat ţevi metalice pentru realizarea cadrului. Dacă este vorba despre exemplar unic, pentru uz personal, nu cred că se pune la modul serios problema încălcării unui eventual patent.

Deocamdată merită mulţumirile noastre cei trei designeri implicaţi în proiect şi sperăm să mai auzim de creaţiile lor: Tsai Jui-An, Tsai Meng-Hong şi Cheng Ka-Man.

Sursa: Yanko Design

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress