Frumuseţea inegalabilă a lemnului în amenajările interioare

Lemnul este de departe cel mai îndrăgit material când vine vorba despre amenajările interioare, din cele mai vechi timpuri şi pentru încă mult timp de acum înainte. Cu o expresivitate estetică foarte puternică şi plăcut la atingere, lemnul este un material 100% natural cu proprietăţi inegalabile de către nenumăratele substituente sintetice. Adevărul este că toate aceste soluţii „moderne” nici nu îşi propun să concureze nenumăratele calităţi ale lemnului, ci să ofere alternative mai comode de prelucrat şi mai ieftine.

Mulţimea de esenţe lemnoase vine cu tot atâtea proprietăţi specifice, care îi permit unui specialist alegerea lemnului potrivit pentru orice colţişor al casei, fie că-i vorba despre parchet, lambriuri, mobilier, elemente ornamentale, uşi, geamuri şi multe altele. Inclusiv baia poate fi îmbrăcată în lemn, tisa (pe numele latin Taxus Baccata) fiind o esenţă care rezistă excelent în mediu umed. Ca fapt divers, cea mai veche catapultă cu arc existentă la Muzeul Naţional al Scoţiei este fabricat din lemn de tisa şi are o vechime de aproximativ 5700-6000 de ani.

Dacă în trecut prelucrarea lemnului era o necesitate, în prezent tâmplăria este una dintre cele mai populare hobby-uri în ţările occidentale. În SUA există mai multe reviste şi nenumărate cărţi pentru iubitorii acestui hobby. Accesibilitatea şi diversitatea sculelor electrice pentru prelucrarea lemnului transformă această activitate într-o reală plăcere, indiferent că este vorba despre construcţia de mobilier, de obiecte decorative sau altele.

Dar nu numai lemnul prelucrat îşi găseşte locul în casele noastre, ci cu puţină imaginaţie şi elementele din lemn puţin sau deloc prelucrat pot contribui prin frumuseţea lor sălbatică la realizarea unui interior absolut unic. O bucată din trunchiul unui copac poate fi baza unui element de mobilier, o chiuvetă fantastic de frumoasă sau o piesă pur ornamentală. Lambriurile tradiţionale sunt din scândură, dar ele pot fi la fel de bine făcute dintr-o mulţime de rondele tăiate din crengi de diferite grosimi. Aspectul unic va fi dublat de excelente calităţi izolatoare fonice şi termice.

Exemplele ar putea continua la nesfârşit, dar să lăsăm imaginile să vorbească şi imaginaţia să zburde…

Surse imagini: 1, 2, 3, 4

Facebooktwitter
You can leave a response, or trackback from your own site.

Răspunde

Powered by WordPress